Merkel: China să îi ceară Iranului transparenţă în privinţa programului său nuclear

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat, joi, dorinţa ca statul chinez să ceară Iranului să desfăşoare un program nuclear deschis şi transparent, în cadrul unui discurs rostit cu puţin timp după sosirea la Beijing.

338 afișări
Imaginea articolului Merkel: China să îi ceară Iranului transparenţă în privinţa programului său nuclear

Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

Programul nuclear controversat iranian este în centrul unei dispute între China şi Occident, Beijingul nedorind sancţiuni împotriva Teheranului, aliatul său.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) vor să îşi sporească sancţiunile împotriva Iranului, atacând industria petrolieră a ţării, prin intermediul unui embargo gradual fără precedent, şi banca sa centrală.

Şeful inspectorilor AIEA a afirmat miercuri că mai "rămâne multă muncă de făcut" cu Iranul pe tema programului său nuclear controversat, la întoarcerea dintr-o vizită de trei zile, calificată totuşi drept pozitivă.

China a devenit primul partener comercial al Iranului, care este al treilea furnizor de petrol al său. Beijingul, care a semnat recent numeroase acorduri în domeniul hidrocarburilor în această ţară, s-a opus adeseori sancţiunilor împotriva Teheranului, la fel ca şi Moscova.

În pofida presiunilor puternice din partea Occidentului, premierul chinez Wen Jiabao a dat asigurări că ţara sa va continua să cumpere petrol iranian, la jumătatea lui ianuarie la Doha, în cadrul unui turneu în statele din Golf.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici