Mihai Ghimpu afirmă că PLDM şi PD au ajuns la un acord cu PCRM pentru formarea unei coaliţii

Liderul Partidului Liberal (PL) din R.Moldova a declarat că Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PD) au ajuns deja la un acord pentru formarea unei coaliţii cu Partidul Comuniştilor (PCRM), în urma căruia Natalia Gherman ar putea deveni premier, relatează site-ul ÎnProfunzime.md.

313 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu afirmă că PLDM şi PD au ajuns la un acord cu PCRM pentru formarea unei coaliţii

Mihai Ghimpu afirmă că PLDM şi PD au ajuns la un acord cu PCRM pentru formarea unei coaliţii (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

Mihai Ghimpu a afirmat luni seara, în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro Tv Chişinău, că sunt şanse slabe pentru formarea unei noi coaliţii europene şi că o alianţă cu PCRM este deja decisă, însă el nu a putut preciza ce vor primi comuniştii în schimb. Ghimpu crede că PCRM nu va solicita nimic acum, însă o va face după alegerile locale de anul viitor. Liderul liberal nu exclude posibilitatea ca funcţia de preşedinte al ţării să fie păstrata tocmai pentru PCRM.

"Noi vrem să participăm la guvernare, însă nu oricum. Trebuie să facem reforme, iar ei cu PCRM nu le vor face. Trebuie să avem pârghii pentru a îmbunătăţi situaţia. Nu le putem lăsa lor tot. Au avut tot până acum şi uitaţi-vă unde am ajuns", a declarat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a precizat că, într-o coaliţie cu PCRM, premier va fi numit actualul vicepremier şi ministru de Externe, Natalia Gherman (PLDM), şi nu Iurie Leancă (actualul prim-ministru), şi a dat de înţeles că şef al Legislativului va fi ales, cu sprijinul comuniştilor, actualul vicepremier şi ministru al Economiei, Andrian Candu.

Mihai Ghimpu a apreciat că lucrurile mai pot fi schimbate doar în cadul discuţiilor de marţi cu oficiali europeni, care ar putea convinge părţile să creeze o coaliţie ţinând cont de solicitările fiecăruia. "Indiferent ce condiţii ar înainta PL, acestea nu vor fi acceptate", a adăugat liderul liberal.

La rândul lor, liderii PLDM şi PD, Vlad Filat şi Marian Lupu, susţin că pretenţiile înaintate de PL, care ţin inclusiv de numirea unui procuror străin, nu sunt constructive şi sunt mai degrabă "PR politic".

Trei lideri europeni au venit marţi la Chişinău pentru a participa la discuţii privind formarea coaliţiei proeuropene, în urma alegerilor legislative de la 30 noiembrie din Republica Moldova.

Preşedintele comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, preşedintele Alianţei Partidelor Liberale şi Democrate pentru Europa (ALDE), Graham Watson, precum şi un reprezentant al socialiştilor europeni participă la discuţii cu reprezentanţi ai partidelor proeuropene din Republica Moldova. Întrevederea are loc în sala delegaţiilor VIP de la aeroportul din Chişinău.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici