Mihai Ghimpu: Oamenii din Transnistria trebuie să iasă împotrivă pentru reunificarea Republicii Moldova

Liderul Partidului Liberal (PL) moldovean, Mihai Ghimpu, a sugerat că locuitorii din regiunea separatistă Transnistria ar trebui să iasă în stradă şi să manifesteze în favoarea reunificării Republicii Moldova.

490 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu: Oamenii din Transnistria trebuie să iasă împotrivă pentru reunificarea Republicii Moldova

Mihai Ghimpu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Oamenii trebuie să iasă împotrivă. O zi, două, trei, să se adune nu o mie-două, ci zeci de mii, sute de mii. Puterea e în popor, nu în tancuri astăzi. Întotdeauna cei cu politici de felul cum este a lor faţă de Republica Moldova mizează pe frica oamenilor, pe toleranţa lor, pe manipularea cu piaţa, cu gazele, cu nu ştiu ce. Dar când un popor se ridică, nu-l poate opri nimeni. Aşa cum nu a oprit nimeni poporul german să se unească, aşa nu va opri nimeni nici aici, dacă se vor ridica", a declarat Ghimpu într-un interviu pentru Europa Liberă.

"Vedem că lucrurile merg rău, dar înghiţim şi tăcem fiindcă dacă mergem spre Europa, înseamnă că şansa creşte în favoarea noastră. Dacă nu, asta e, din păcate. Sigur că nu e uşor să lupţi cu Federaţia Rusă, dar nici nemţii n-o să ne ajute, nici americanii. Când o să vadă ei că noi vrem ceva… Dar atât timp cât noi stăm cu capul ca struţul... Şi, din păcate, de 22 de ani e aşa, am încercat eu să îndrept capul şi nu ei, ai noştri primii mi-au tăiat capul. M-au chemat la Alianţă şi mi-au spus: Aşă!", a adăugat liderul liberal.

"Mi-aş dori ca noul lider de acolo (noul lider transnistrean, Evgheni Şevciuk-n.r.) să înţeleagă, sau poate a înţeles, că nu există altă soluţie decât unificarea malurilor. Nu poate exista un stat cu câteva sute de mii de oameni. Izolaţi. Vedeţi că Rusia deja a zis că pentru o perioadă n-o să-i mai finanţeze", a mai afirmat Ghimpu. "O să vedem, dar oricum, cetăţenii din stânga Nistrului şi actualul lider trebuie să se gândească la viaţa lor, nu la interesele Rusiei".

"Şi îmi pare că de data asta cetăţenii din stânga Nistrului au dat dovadă de curaj. Nu l-au votat nici pe (fostul lider transnistrean Igor) Smirnov, nici pe candidatul Moscovei. Înseamnă că ei au înţeles ce se întâmplă, că sunt folosiţi de politicieni care vor afaceri, bani, şi interesele Federaţiei Ruse (...). Şi mă bucur că cetăţenii au fost deasupra, chiar i-au depăşit pe marii strategi de la Kremlin. Îmi doresc ca acest lider să se gândească la cetăţeni, nu la interesele geopolitice, militare şi politice. La cetăţenii care i-au dat votul. Aşa-zisul vot, pentru că nu e un vot legal", a conchis Mihai Ghimpu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici