Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev au cerut să fie eliberaţi anticipat

Fostul magnat al petrolului şi critic al puterii ruse Mihail Hodorkovski a cerut să fie eliberat condiţionat anticipat, a anunţat luni site-ul său, la câteva zile după ce condamnarea sa a fost redusă în apel, iar preşedintele Rusiei a apreciat că eliberarea sa nu ar fi un pericol.

185 afișări
Imaginea articolului Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev au cerut să fie eliberaţi anticipat

Mihail Hodorkovski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Site-ul khodorkovsky.ru publică transcrierea scrisorilor în acest sens ale lui Hodorkovski şi asociatului său Platon Lebedev, aflat de asemenea în închisoare.

În aceste scrisori datate 27 mai şi adresate Tribunalului Preobrajenski din Moscova, ei subliniază că "eliberarea condiţionată anticipată" este posibilă având în vedere că au ispăşit mai mult de jumătate din pedepse.

Condamnarea în decembrie a lui Hodorkovski şi Lebedev, încarceraţi din 2003, pentru furt de petrol şi spălare de bani, a fost confirmată în apel la 24 mai şi pedeapsa redusă la 13 ani, până în 2016.

"Vă rog să examinaţi cererea mea de eliberare condiţionată anticipată. Delictele care îmi sunt reproşate prevăd o asemenea posibilitate după ispăşirea a jumătate din pedeapsă", scrie Hodorkovski, care a fost omul cel mai bogat din Rusia şi patronul gigantului petrolier Iukos.

"Nu îmi recunosc vina, având în vedere că eu contest condamnarea în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi a Curţii supreme ruse", subliniază el.

Lebedev notează că, în virtutea legii, un condamnat poate beneficia de o eliberare anticipată dacă "remedierea" greşelilor unui condamnat nu necesită ispăşirea întregii pedepse.

La 18 mai, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că eliberarea lui Hodorkovski şi a asociatului său "nu ar reprezenta nici un pericol" pentru societatea rusă.

Actualul premier rus, Vladimir Putin, care potrivit observatorilor ar fi instigatorul problemelor judiciare ale fostului patrol al Iukos, nu îşi ascunde duşmănia faţă de fostul om de afaceri.

În 2010, fostul preşedinte rus din perioada 2000-2008, care este considerat liderul Rusiei, l-a acuzat pe Hodorkovski că are "sânge pe mâini".

Hodorkovski şi Lebedev au fost condamnaţi prima dată în 2005, la opt ani de detenţie. Această pedeapsă a fost mărită la 14 ani în decembrie 2010, la finalul unui al doilea proces, după care a fost redusă cu un an în apel.

Cei doi bărbaţi au mai depus cereri de eliberare anticipată înainte de cea de-a doua condamnare a lor, dar acestea au fost sistematic respinse.

Procesul fostului magnat şi al asociatului său este considerat o reglare de conturi între regimul rus şi un om de afaceri care i-a ţinut piept lui Vladimir Putin în momentul în care se străduia să-şi consolideze puterea.

Cererile de eliberare condiţionată a celor doi intervin în momentul în care CEDO ar urma să determine marţi dacă procesele lor au motivaţii politice.

Hodorkovski, în vârstă de 47 de ani, a fondat compania petrolieră Iukos în anii '90 în condiţii obscure, când Rusia era în haos în urma destrămării Uniunii Sovietice.

Dar la începutul anilor 2000, acest oligarh cu metode controversate devine primul din Rusia care optează pentru o gestionare transparentă după model occidental, devenind preferatul investitorilor.

Activismul său social şi politic îl pun pe Hodorkovski în opoziţie cu Kremlinul lui Vladimir Putin. El este arestat în 2003, iar Iukos este dezmembrată rapid şi revine sub controlul statului rus, după o licitaţie îndoielnică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici