Militari francezi, expuşi intenţionat unor teste nucleare efectuate în anii '60

Mai mulţi militari au fost expuşi în mod deliberat unor teste nucleare efectuate de Franţa în anii '60 în Algeria, pentru "a studia efectele (...) produse la om de arma atomică", potrivit unui raport militar, din care cotidianul Le Parisien a publicat marţi extrase.

32 afișări
Imaginea articolului Militari francezi, expuşi intenţionat unor teste nucleare efectuate în anii '60

Militari francezi, expuşi intenţionat unor teste nucleare efectuate în anii '60 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest "raport confidenţial" intitulat "Geneza organizării şi experimentelor în Sahara" ar fi fost redactat "de unul sau mai mulţi militari anonimi" şi "ar data din 1998", după abandonarea definitivă a testelor, scrie Le Parisien/Aujourd'hui en France.

Un extras, reprodus în facsimil de către ziar, se referă la "Şoarecele săritor verde", numele ultimului tir atmosferic din 25 aprilie 1961. Acest experiment "urma să permită studierea efectelor fiziologice şi psihololgice produse asupra omului de arma atomică, pentru a obţine elementele necesare pregătirii fizice şi formării morale a combatantului modern", se arată în raport.

Potrivit cotidianului, ministrul francez al Apărării, Herve Morin, a declarat că nu cunoaşte acest raport.

Amintind adoptarea, la 22 decembrie 2009, a unei legi privind indemnizarea victimelor testelor nucleare, el a precizat că a "cerut serviciilor (sale) «să deschidă dulapurile», pentru ca fiecare persoană care se consideră victimă a testelor să poată cunoaşte starea sa dozimetrică sau elemente de dozimetrie de ambianţă".

"Luând în considerare acest lucru, dozele primite în timpul acestor teste au fost foarte slabe", a menţionat el.

Franţa a efectuat 210 tiruri, de la primul efectuat în Sahara în 1960, până la ultimul experiment din 1996, în Polinezia franceză. Mii de veterani ai testelor nucleare, convinşi să au fost contaminaţi cu radiaţii, se luptă pentru a li se recunoaşte prejudiciul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici