Ministrul francez de Externe salută raporturile de "egalitate" care există între Franţa şi Germania

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a salutat marţi raporturile de "egalitate" care există între Paris şi Berlin, într-un interviu acordat unui post de radio german cu ocazia împlinirii a cinci decenii de la semnarea Tratatului de prietenie franco-german.

106 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez de Externe salută raporturile de "egalitate" care există între Franţa şi Germania

Laurent Fabius (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Fabius, care a participat la Berlin la festivităţile prilejuite de cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la Elysée, a apreciat că relaţia franco-germană a devenit "mult mai facilă", fiindcă ameninţarea unui conflict armat dintre cele două ţări a dispărut, dar "mai complexă, căci (...) cooperarea acoperă toate domeniile", mai ales domeniul economic şi problemele internaţionale.

Vorbind despre Mali, ministrul francez a justificat din nou intervenţia franceză. "Dacă Bamako ar fi fost ocupat de către insurgenţi, aceasta ar fi condus la apariţia unui stat terorist. Din acest motiv trebuia să facem faţă acestui atac", a explicat Fabius.

Intervievat cu privire la poziţionarea Germaniei în cadrul conflictului, el a considerat "binevenit" ajutorul Germaniei şi a lăsat Berlinului să decidă dacă sprijinul acordat este suficient. "Ei să decidă", a spus Fabius.

Germania, care şi-a exprimat în nenumărate rânduri sprijinul pentru intervenţia Franţei în Mali, a trimis joi seara două avioane de transport de tip Transall pentru a oferi suport logistic Comunităţii economice a statelor din Africa de Vest (Cedeao).

Fabius a apreciat că reuniunea ţărilor donatoare, care va avea loc pe 29 ianuarie la Addis Abeba, va reprezenta o ocazie pentru Germania "de a-şi aduce contribuţia" la conflictul malian, precizând că ajutorul financiar de asemenea face "parte din politica de apărare".

Duminică, omologul său german Guido Westerwelle a anunţat că în cadrul reuniunii Germania va propune un ajutor financiar suplimentar destinat ţărilor africane angajate în operaţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici