Ministrul turc de Justiţie: Aproximativ 6.000 de persoane, arestate în legătură cu lovitura de stat

Aproximativ 6.000 de persoane au fost reţinute, până în acest moment, în legătură cu lovitura de stat eşuată din Turcia, a anunţat ministrul Justiţiei de la Ankara, Bekir Bozdag, potrivit BBC News online.

2648 afișări
Imaginea articolului Ministrul turc de Justiţie: Aproximativ 6.000 de persoane, arestate în legătură cu lovitura de stat

Ministrul turc de Justiţie: Aproximativ 6.000 de persoane, arestate în legătură cu lovitura de stat

Oficialul de a Ankara a precizat că ancheta în acest caz este în curs de desfăşurare, aşa că numărul persoanelor arestate va creşte.

Printre cei reţinuţi se numără şi oficiali militari de rang înalt, dar şi judecători ori procurori. Peste 50 de ofiţeri de rang înalt au fost arestaţi duminică în provincia Denizli.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Parlamentul de la Ankara ar putea chiar lua în considerare o propunere privind introducerea pedepsei cu moartea.

Pe lângă arestarea a 3.000 de militari au mai fost înlocuiţi şi aproximativ 2.700 de judecători.

Pe lista oficialilor militari arestaţi se numără generalul Ozhan Ozbakir, comandantul garnizoanei Denizli, generalul Erdal Ozturk, comandatul Armatei a Treia, generalul Adem Huduti, comandatul Armatei a Doua şi Akin Ozturk, fostul şef de Stat Major al Forţelor aeriene turce.

Mai multe zeci de procurori şi judecători au fost reţinuţi în cursul nopţii şi duminică, inclusiv 44 în oraşul Konya şi 92 în Gazientep, a anunţat agenţia de ştiri Dogan.

Potrivit cotidianului Daily Sabah, autorităţile au arestat şi doi membri ai Curţii Constituţionale, Aprslan Altan şi Erdal Tercan, aceştia fiind suspectaţi de implicare în puciul de vineri, dar şi de legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, care este acuzat ca fiind organizatorul loviturii de stat.

Bilanţul total al confruntărilor militare între o facţiune a armatei care a încercat înlăturarea Administraţiei Recep Erdogan şi alte structuri ale serviciilor de securitate este de cel puţin 265 de morţi. "Sunt 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri; şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat", a declarat Binali Yildirim, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici