Mohamed ElBaradei, atacat cu pietre în faţa unui birou de vot din Cairo - FOTO

Câteva sute de locuitori ai unui cartier defavorizat din Cairo, majoritatea islamişti, au aruncat cu pietre, sâmbătă, în opozantul egiptean Mohamed ElBaradei în faţa unei secţii de votare unde intenţiona să îşi exprime votul la referendumul constituţional.

43 afișări
Imaginea articolului Mohamed ElBaradei, atacat cu pietre în faţa unui birou de vot din Cairo - FOTO

Mohamed ElBaradei, atacat cu pietre în faţa unui birou de vot din Cairo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ElBaradei a fost lovit de cel puţin o piatră în spate şi de jeturi de apă şi a părăsit rapid zona cu maşina.

Fratele său, Ali, a declarat pentru AFP că acesta nu a fost rănit.

Ulterior, ElBaradei a reacţionat afirmând că este "iresponsabil" să organizezi un referendum privind revizuirea Constituţiei fără garantarea securităţii.

ElBaradei, care venea de la aeroport după o scurtă vizită în India, s-a prezentat în cursul după-amiezii în faţa unui birou de vot dintr-o şcoală din Moqattam, în estul Cairo, unde intenţiona să voteze. Sute de persoane aşteptau, de asemenea, să îşi poată exprima votul.

Înconjurat de numeroşi jurnalişti şi de câţiva susţinători, fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a încercat să avanseze spre secţia de votare, dar locuitorii au început să strige "Nu te vrem!".

Mai mulţi dintre ei au aruncat cu încălţăminte şi apă în el. Când s-a întors din drum, între 200 şi 300 de persoane au început să fugă după el, aruncând cu pietre.

"Trăieşte în Statele Unite şi vrea să ne guverneze, nu se pune problema", afirmă o locuitoare din cartier, furioasă.

"Este un agent al americanilor, războiul din Irak este din cauza lui", a strigat alta. Această acuzaţie este lansată frecvent împotriva lui ElBaradei după ce a făcut obiectul unei campanii virulente de denigrare din partea presei guvernamentale la întoarcerea în Egipt, anul trecut.

Diplomat de carieră, ElBaradei, luareat al premiului Nobel pentru Pace în 2005, a condus AIEA, cu sediul la Viena, înainte de a se lansa în activităţi politice în Egipt.

ElBaradei susţine respingerea revizuirii constituţionale supuse referendumului sâmbătă, apreciind că aceasta nu este suficientă pentru o tranziţie democratică în Egipt, după înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak la 11 februarie.

El a anunţat recent că va candida la alegerile prezidenţiale din Egipt în cazul în care vor fi adoptate reforme care să garanteze democratizarea sistemului.

În cartierul Moqattam, confruntările dintre creştini şi musulmani au provocat moartea a 13 persoane, după reuniunea a circa 1.000 de copţi care protestau faţă de incendierea unei biserici din sudul Cairo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici