MONITORUL APĂRĂRII: Spionajul rus în Estonia la zi

Spionajul practicat de Rusia în ţări NATO este un foarte bun subiect de film. Dar nu numai atât. Zi de zi, agenţiile ruseşti de intelligence, anume serviciul civil, SVR, şi serviciul militar, GRU, întreprind activităţi de spionaj în ţările NATO, ca şi în numeroase alte state.

2080 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII: Spionajul rus în Estonia la zi

MONITORUL APĂRĂRII: Spionajul rus în Estonia la zi

Recent, au apărut în presă cazuri concrete finalizate în justiţie, în Estonia, prin publicarea Raportului anual al serviciului de informaţii interne de la Tallin, KaPo (Kaitsepolitseiamet), la data de 05 aprilie 2018. Acest document oficial, preluat de BuzzFeed News, arată că patru spioni ruşi au fost recent condamnaţi, iar un total de zece spioni ruşi au fost arestaţi şi condamnaţi în mica ţară baltică, în ultimii doi ani şi jumătate.

Istoria spionajului rusesc în Estonia conţine mai multe cazuri, de la recâştigarea independenţei ţării, la 20 august 1991 (oficial „Restaurarea Republicii Estonia”). Există chiar antecedente de schimburi de agenţi pe un pod de pe Râul Piusa, într-o zonă împădurită aflată la sud de Lacul Peipus. Unul dintre cazuri a fost descris chiar de Canalul 1 de televiziune din Rusia ca „părând o scenă desprinsă dintr-un film”. Există însă şi cazul oficialului eston Hermann Simm, socotit a constitui unul dintre cele mai grave situaţii de compromitere a informaţiilor secrete ale NATO. Pentru a dezvolta tabloul, amintesc şi cazurile spionilor soţ-soţie Alexei şi Viktoria Dressen, al unui instructor de arte marţiale, al unui contrabandist sau al unui mic întreprinzător IT. 

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici