Monti îl acuză pe Berlusconi că îi cumpără pe italieni: "E o tentativă de corupţie simpatică"

Silvio Berlusconi încearcă să îi cumpere pe italieni prin promisiunea electorală de restituire a sumelor plătite în 2012 în contul unei nepopulare taxe pe locuinţe, IMU (imposta municipal unica), a denunţat luni adversarul său, premierul demisionar Mario Monti.

152 afișări
Imaginea articolului Monti îl acuză pe Berlusconi că îi cumpără pe italieni: "E o tentativă de corupţie simpatică"

Mario Monti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Berlusconi a anunţat duminică, la Milano (nord), că, în cazul unei victorii în alegerile de la 24-25 februarie, "vom adopta, încă din prima şedinţă a Consiliului de Miniştri, restituirea sumelor plătite ca taxă asupra locuinţei principale în 2012".

Il Cavaliere, care a condus Italia în perioada 2001-2006, dar şi începând din 2008 şi până în noiembrie 2011 şi care se află, în prezent, în a şasea sa campanie electorală din ultimii 18 ani, a promis deja că va suprima această taxă asupra locunţei principale, în cazul unei eventuale reveniri la guvernare.

"Aceasta este o tentativă de corupţie simpatică. Eu îţi cumpăr votul cu bani, iar aceşti bani sunt cei ai contribuabililor", a comentat fostul comisar european, pe un ton ironic, pentru postul de radio RTL.

Monti a continuat pe acelaşi ton, încercând să arate incoerenţa promisiunilor rivalului său de centru-dreapta. "Eu sunt şi mai imbecil, pentru că am pus în aplicare creşteri de impozite în mare parte deja hotărâte" de către Guvernul anterior condus de către Silvio Berlusconi, a declarat el, răspunzând astfel unei declaraţii a lui Il Cavaliere, care a spus că "orice imbecil este capabil să crească impozitele".

Monti a avertizat din nou că, "în cazul în care comunitatea financiară internaţională evaluează programul lui Berlusconi (...), va exista un risc de creştere a nivelului dobânzilor", în detrimentul economiei italiene.

Sondajele îl prezintă pe Berlusconi ca perdant în scrutinul de la 24-25 februarie, dar el a reuşit să reducă în mod semnificativ distanţa care îl despărţea de coaliţia de centru-stânga, anumite sondaje vorbind de o diferenţă de doar cinci puncte procentuale.

Atacând IMU, Il Cavaliere atinge o coardă sensibilă, taxa afectându-i deosebit de dur pe italieni.

Înainte să anunţe această "propunere-şoc", cum a fost ea prezentată de către echipa sa presei, Berlusconi a acuzat IMU de toate relele care afectează Italia, apreciind că "incertitudinea creată a fost primul factor al crizei" economice cu care se confruntă ţara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici