Moscova exclude orice presiune asupra lui al-Assad pentru a-l determina să plece

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov s-a declarat convins că preşedintele sirian Bashar al-Assad nu va părăsi puterea, repetând că Moscova nu are "absolut deloc" intenţia să îi ceară acest lucru, într-un interviu pentru BBC difuzat vineri.

181 afișări
Imaginea articolului Moscova exclude orice presiune asupra lui al-Assad pentru a-l determina să plece

Moscova exclude orice presiune asupra lui al-Assad pentru a-l determina să plece (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu noi suntem cei care să decidă cine să conducă Siria. Sirienii sunt cei care trebuie să decidă", a declarat ministrul rus de Externe, reiterând poziţia rusă obişnuită în privinţa conflictului sirian, soldat cu peste 70.000 de morţi în aproape doi ani, potrivit ONU.

Întrebat dacă există vreo şansă ca Rusia să exercite presiuni asupra lui Bashar al-Assad pentru ca acesta să părăsească puterea, ministrul a răspuns "absolut deloc. Ştiţi că ne ghidăm după principiul de a nu interveni în schimbări de regim. Ne opunem amestecurilor în conflicte interne".

De altfel, "el (al-Assad) nu va pleca, ştim acest lucru în mod cert. Toţi cei care se află în contact cu el ştiu că nu blufează", a adăugat Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Londra, unde se va întâlni cu omologul său William Hague. Marea Britanie, la fel ca alte ţări occidentale, reclamă plecarea de la putere a preşedintelui sirian.

"Ne opunem oricărei condiţii preliminare în vederea încetării violenţei şi începerii dialogului, pentru că noi credem că prioritatea numărul unu este salvarea de vieţi", a adăugat el.

Rusia, care continuă să livreze armament Damascului, a blocat până în prezent, împreună cu China, toate proiectele de rezoluţie ale Consiliului de Securitate al ONU ce condamnau regimul al-Assad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici