Moscova, împotriva organizării unor alegeri prezidenţiale pe 25 mai în Ucraina. Lavrov: Aceasta ar însemna încălcarea acordului privind ieşirea din criză

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a pronunţat marţi împotriva organizării în Ucraina a unor alegeri prezidenţiale anticipate pe 25 mai, apreciind că acest lucru este contrar acordului cu privire la ieşirea din criză semnat la Kiev săptămâna trecută.

847 afișări
Imaginea articolului Moscova, împotriva organizării unor alegeri prezidenţiale pe 25 mai în Ucraina. Lavrov: Aceasta ar însemna încălcarea acordului privind ieşirea din criză

Moscova se pronunţă împotriva organizării unor alegeri prezidenţiale pe 25 mai în Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că acest acord, semnat vineri de către Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei în prezenţa unor mediatori europeni - dar pe care Rusia nu l-a semnat -, prevede ca alegeri prezidenţiale să fie organizate abia după adoptarea unei reforme constituţionale, proces preconizat să dureze până în septembrie.

De fapt, organizarea unor alegeri pe 25 mai "este deja o renunţare la acordul" cu privire la ieşirea din criză, a preciat Lavrov, într-o conferinţă de presă.

"Este foarte important, orice s-ar întâmpla, ca principiile acordului să fie respectate", a insistat el.

Rusia a îndemnat deja în mai multe rânduri noua putere ucraineană să respecte acest acord, care prevede concesii majore acordate opoziţiei, între care organizarea unui scrutin prezidenţial anticipat în decembrie, formarea unui guvern de coaliţie în termen de zece zile de la semnarea acordului şi o reformă constituţională înainte de alegerile prezidenţiale.

Ianukovici, care nu este găsit de sâmbătă, a fost destituit din funcţia de preşedinte, iar un preşedinte interimar, Oleksandr Turcinov, a fost numit în locul său.

Rusia este singura care continuă să evoce validitatea acestui acord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici