Negocierile privind dosarul nuclear "nu vor conduce nicăieri", afirmă ayatollahul Ali Khamenei

Negocierile dintre Teheran şi marile puteri privind dosarul nuclear iranian, care urmează să fie reluate marţi la Viena, vor continua, dar "nu vor conduce nicăieri", a declarat luni liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit site-ului său, khamenei.ir.

83 afișări
Imaginea articolului Negocierile privind dosarul nuclear "nu vor conduce nicăieri", afirmă ayatollahul Ali Khamenei

Negocierile privind dosarul nuclear "nu vor conduce nicăieri", afirmă ayatollahul Ali Khamenei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unii responsabili din fostul şi din actualul Guvern cred că, dacă ei negociază în dosarul nuclear, problema va putea fi rezolvată, dar aşa cum am spus şi în discursul meu de la începutul anului (martie 2013), eu nu sunt optimist în legătură cu aceste negocieri şi ele nu vor conduce nicăieri, însă nu mă opun discuţiilor", a declarat Khamenei în faţa mai multor mii de persoane reunite la Teheran.

"Negocierile începute de Ministerul de Externe vor continua, deoarece Iranul îşi respectă angajamentele, dar nu vor conduce nicăieri", a adăugat ayatollahul Ali Khamenei. El le-a cerut "responsabililor iranieni să continue eforturile" în vederea finalizării negocierilor.

Declaraţia intervine în condiţiile în care grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) urmează să reia marţi la Viena discuţiile cu Iranul, pentru a încerca să ajungă la un acord global şi definitiv în controversatul dosar nuclear al Teheranului.

Iranul şi marile puteri au încheiat la sfârşitul lunii noiembrie, la Geneva, un acord interimar care limitează anumite activităţi sensibile ale Teheranului în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor occidentale. Acordul, care are o durată de şase luni, a intrat în vigoare la 20 ianuarie.

Pe de altă parte, ayatollahul Ali Khamenei a denunţat politica SUA faţă de Iran.

"Naţiunea iraniană nu va accepta niciodată presiunile şi şantajul SUA", a afirmat liderul suprem iranian, făcând referire la sloganele antiamericane ale manifestanţilor care au participat la evenimentele organizate cu ocazia celei de-a 35-a aniversări a Revoluţiei islamice, la 11 februarie.

"Dosarul nuclear este un pretext pentru ostilitatea SUA faţă de Iran. Ei vorbesc acum despre problema drepturilor omului şi despre rachetele balistice" pentru a face presiuni asupra Iranului, a adăugat ayatollahul Khamenei.

Mai mulţi oficiali americani, printre care şi subsecretarul de stat Wendy Sherman, care conduce delegaţia SUA la negocierile de la Viena, au afirmat recent că trebuie abordată problema programului balistic iranian la negocierile finale privind dosarul nuclear al Iranului.

De asemenea, oficialii americani au afirmat că Statele Unite ar trebui să menţină sancţiunile impuse Iranului din cauza situaţiei drepturilor omului şi a presupusei susţineri pentru grupările teroriste.

În schimb, negociatorii iranieni au respins posibilitatea discuţiilor referitoare la programul balistic al Teheranului la negocierile de la Viena.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici