Nemeth: Guvernul ungar susţine secuii şi toţi membrii comunităţii maghiare din străinătate

Guvernul ungar susţine secuii şi toţi membrii comunităţii maghiare din străinătate, iar "marele marş al secuilor" din weekend a subliniat faptul important al existenţei Ţinutului Secuiesc şi secuilor, a declarat luni un oficial din cadrul Ministerului ungar de Externe.

422 afișări
Imaginea articolului Nemeth: Guvernul ungar susţine secuii şi toţi membrii comunităţii maghiare din străinătate

Zsolt Nemeth (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste declaraţii au fost făcute de către secretarul de stat Zsolt Nemeth pentru postul postul de radio Kossuth, precizează agenţia.

Dezbateri din punct de vedere istoric, cultural şi sociologic au avut în centru problema realităţii existenţei Ţinutului Secuiesc, a spus Nemeth. Acţiunea "neobişnuită şi extraordinară" prin care aproximativ 12.000 de persoane au format un lanţ uman de 53 de kilometri în cadrul demonstraţiei de duminică a fost un răspuns "palpabil" la această problemă a apreciat el.

Secuii au organizat "marele marş" cerând ca Ţinutul Secuiesc să fie definit ca regiune independentă de dezvoltare şi totodată ca regiune administrativă publică autonomă, iar acest dialog este necesar să înceapă între Guvernul român şi reprezentanţii etnicilor maghiari din Transilvania, a subliniat oficialul ungar.

El a adăugat că, în opinia sa, este necesar ca Guvernul român să nu se aştepte ca maghiarii transilvăneni să "renunţe la aceste obiective".

Sarcina Guvernului ungar este, potrivit lui Nemeth, să asigure secuii, dar şi pe maghiarii transilvăneni şi pe etnicii maghiari din străinătate de susţinerea sa.

Totodată este necesar să se spună clar că, deşi Guvernul român are dreptul să decidă în privinţa regiunilor sale administrative, trebuie să fie respectată convenţia Consiliului Europei privind minorităţile naţionale, care restricţionează modificarea regiunilor administrative publice ce nu ţine cont de proporţia minorităţilor etnice trăind într-o ţară, a subliniat Zsolt Nemeth.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici