Nouă GREVĂ GENERALĂ contra măsurilor de austeritate, în Portugalia

Traficul feroviar şi aerian din Portugalia au fost perturbate din cauza unei noi greve generale împotriva măsurilor de austeritate din ţară, în contextul în care un sfert dintre portughezi beneficiază de susţinere financiară internaţională.

116 afișări
Imaginea articolului Nouă GREVĂ GENERALĂ contra măsurilor de austeritate, în Portugalia

Nouă GREVĂ GENERALĂ contra măsurilor de austeritate, în Portugalia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mişcarea lansată de către două sindicate importante, Confederaţia Generală a Muncitorilor din Portugalia (CGTP, apropiată Partidului Comunist) şi Uniunea Generală a Muncitorilor (UGT, de orientare politică moderată), trebuia să fie însoţită, joi după-amiaza, de proteste din întreaga ţară.

"Participarea este foarte puternică şi depăşeşte cu mult aşteptările noastre", a declarat joi dimineaţa şeful UGT, Carlos Silva. Totodată, liderul CGTP, Armenio Carlos, care cere alegeri legislative anticipate, a sperat la o "mare rată de participare" pentru "a slăbi şi mai mult Guvernul".

Greva de joi este o doua organizată în comun de către cele două sindicate. Prima a avut loc în noiembrie 2011, la cinci luni după venirea la putere a Guvernului de centru-dreapta care dorea să pună în aplicare un plan de ajutor internaţional.

CGTP a organizat singură grevele din martie şi noiembrie 2012.

Mişcarea socială a început după adoptarea de către Guvern a unor măsuri de austeritate care-i vizează pe funcţionari, nevoiţi să lucreze 35-40 de ore pe săptămână (ca în sfera privată) şi referitor la suprimarea a 30.000 de posturi până în 2014 pentru a reduce cu 4,7 miliarde de euro cheltuielile din sectorul public.

Intenţia celor două sindicate de a extinde mişcarea socială şi în sectorul privat, slab sindicalizat, a suferit eşec.

"Cifrele din domeniul privat nu le ating pe cele din domeniul public", a declarat Silva. "Însă este un semn clar pentru Guvern că alegerea pe care a făcut-o nu este una bună", a adăugat şeful UGT.

"Unii portughezi nu lucrează, dar alţii - da, şi statul nu ar trebui să-i împiedice", a declarat ministrul purtător de cuvânt al Guvernului, Luis Marques Guedes, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Miniştri. El a refuzat să precizeze numărul de participanţi la grevă, pentru a nu se implica într-un "război al cifrelor" cu sindicatele.

O uzină Volkswagen din apropierea Lisabonei şi-a oprit activitatea, iar activitatea grupului de electricitate EDP a fost în mare parte paralizată.

Potrivit CGTP, angajaţii din din sectorul de sănătate au aderat masiv la mişcare. Intervenţiile urgente sunt asigurate de un număr mic de echipe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici