O adolescentă din Franţa care intenţiona să plece în Siria a fost găsită în Belgia

O adolescentă din Franţa în vârstă de 14 ani, dată dispărută la 18 iulie şi care şi-a manifestat intenţia de a se duce în Siria, a fost găsită luni dimineaţa, la Liege (Belgia), a anunţat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

285 afișări
Imaginea articolului O adolescentă din Franţa care intenţiona să plece în Siria a fost găsită în Belgia

O adolescentă din Franţa care intenţiona să plece în Siria a fost găsită în Belgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această adolescentă din Isère (Alpi), "ai cărei părinţi au semnalat dispariţia sa la 18 iulie şi care a manifestat de mai multe ori intenţia de a se duce în Siria, a putut fi găsită datorită unei semnalări a Interpol", s-a felicitat ministrul la deschiderea unor dezbateri în Adundarea Naţională franceză asupra proiectului de lege privind lupta împotriva terorismului.

Unul dintre obiectivele textului este de a împiedica plecarea unor tineri francezi în Siria, prin impunerea, în special, a unei interdicţii administrative privind ieşirea din teritoriu, materializate prin confiscarea cărţii de identitate şi paşaportului.

"Celor care visează la plecare, fie din cauza unei atracţii morbide pentru violenţă, fie din disperare, fie în numele unui ideal religios înşelător, sau chiar din romantism şi compasiune pentru victimele regimului (preşedintelui sirian Bashar al-)Assad, vreau să le spun că ei comit o eroare funestă şi o greşeală ireparabilă", a declarat ministrul.

"Numărul tinerilor francezi radicalizaţi care luptă pe teatrul de operaţiuni sirian nu a încetat să crească. Numărul combatanţilor a trecut, astfel, începând din 1 ianuarie, de la 224 la 350, cuprinzând cel puţin 63 de femei şi şase minori", a subliniat el.

"Cercetarea filierelor jihadiste cu plecare din Franţa, alcătuite în proporţie de două treimi din cetăţeni francezi, arată că este vorba de o populaţie tânără şi eterogenă, provenită, în mare parte, din familii de imigranţi, dar include, de asemenea, o parte importantă de convertiţi (20%). Aproape jumătate din indivizii recenzaţi erau necunoscuţi serviciilor specializate înainte de semnalarea lor", a anunţat ministrul.

Cazeneuve a apreciat situaţia ca fiind "de o gravitate excepţională" şi a făcut apel la "consens republican", care, a spus el, "sporeşte capacitatea noastră de luptă contra acţiunii grupărilor teroriste".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici