O circulară, care limita dreptul la muncă al studenţilor străini în Franţa, a fost abrogată

O circulară controversată care limita dreptul la muncă al studenţilor străini în Franţa a fost abrogată joi de către Guvernul lui Francois Hollande, după exact un an de la publicare de către Guvernul precedent, conform unui comunicat interministerial.

200 afișări
Imaginea articolului O circulară, care limita dreptul la muncă al studenţilor străini în Franţa, a fost abrogată

O circulară, care limita dreptul la muncă al studenţilor străini în Franţa, a fost abrogată (Imagine: Shutterstock)

"Ministrul de Interne, Manuel Valls, ministrul Muncii, Angajării şi Formării Profesionale şi al Dialogului Social, Michel Sapin, şi ministrul Învăţământului Superior şi al Cercetării, Genevieve Fioraso, au făcut oficială, joi, abrogarea circularei introdusă pe 31 mai 2011 legată de accesul la piaţa de muncă a studenţilor străini", conform comunicatului.

"Această abrogare se face printr-o nouă circulară, stabilită în comun de către cele trei ministere", se adăuga în comunicat, menţionându-se că noul text "stabileşte reguli precise şi transparente în cadrul contextului de intrare şi sejur al străinilor, precum şi dreptul de azil şi al codului muncii".

"Este vorba, în special, despre asigurarea dreptului la tratament egal pe teritoriu, facilitarea demersurilor făcute de studenţi şi introducerea unui răspuns rapid la cererea lor de schimbare de statut", iar întârzierile în analizarea dosarului "nu vor putea depăşi două luni", se menţiona în acest comunicat.

Circulara Gueant (numele fostului ministru de Interne, Claude Gueant), din 31 mai 2011, restrângea accesul la muncă al studenţilor străini după terminarea studiilor în Franţa, această hotărâre provocând reticenţă în universităţi şi chiar în interiorul Guvernului.

Textul controversat cerea prefecturilor să fie "riguroşi" cu cererile de autorizare de lucru ale studenţilor, şi să exercite un "control aprofundat" al cererilor de schimbare de statut al studenţilor străini.

După publicarea sa, numeroase persoane cu diplome obţinute în Franţa, dintre care unii foarte calificaţi, care au fost recrutaţi de companii franceze, nu au putut obţine schimbarea statutului de student în cel de salariat.

În timpul campaniei prezidenţiale, acest text a fost criticat de către echipa candidatului socialist, Francois Hollande, ales preşedinte pe 6 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici