O femeie la volan reprezintă un "rău" pentru societate, apreciază marele muftiu saudit

Marele muftiu al Arabiei Saudite a afirmat miercuri că interzicerea şofatului pentru femei are drept scop să "protejeze societatea de rău", a anunţat joi presa saudită.

771 afișări
Imaginea articolului O femeie la volan reprezintă un "rău" pentru societate, apreciază marele muftiu saudit

O femeie la volan reprezintă un "rău" pentru societate, apreciază marele muftiu saudit (Imagine: Ovidiu Micsik/Publimedia)

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, la Medina, Abdul Aziz al ash-Shaikh a făcut apel să "nu se facă din subiectul (privind acordarea dreptului de a şofa pentru femeile saudite) una dintre preocupările majore ale societăţii".

El a propus ca acest subiect să fie abordat din perspectiva protejării societăţii de "rău".

Această luare de poziţie a celei mai înalte autorităţi religioase din Arabia Saudită reflectă ostilitatea mediilor religioase faţă de dreptul sauditelor de a urca la volan.

Cu toate acestea, activiste saudite au anunţat miercuri că au primit asigurări din partea ministrului de Interne, prinţul Muhammad bin Nayef, că subiectul privind dreptul femeilor de a şofa va fi examinat.

Aziza al-Yousef, care a participat la o campanie privind dreptul femeilor de a şofa organizată pe 26 octombrie, a declarat pentru AFP că a mers, marţi, la ministru, împreună cu o altă activistă, Hala al-Dosari.

"Ministrul ne-a spus că problema privind dreptul femeilor de a şofa va fi pe masă şi să sperăm la un rezultat pozitiv", a afirmat ea.

Întâlnirea s-a desfăşurat prin videoconferinţă, deoarece mixitatea socială este interzisă în Arabia Saudită, un regat ultraconservator şi singura ţară din lume în care femeile nu au dreptul să şofeze.

Prinţul Nayef ne-a spus că "problema va fi tranşată de instanţele legislative", a adăugat Aziza al-Yousef.

Cele două activiste şi-au exprimat speranţa ca dreptul de a şofa pentru femei să fie acordat printr-un "decret regal", ţinând cont de faptul că regele Abdullah este principalul legislator, în timp ce Consiliul Shura o instanţă pur consultativă.

În octombrie, trei femei, membre ale Consiliului Shura, au depus o recomandare cu privire la anularea interdicţiei de a şofa pentru saudite, însă ea nu a fost reţinută.

Mai multe activiste le-au îndemnat pe saudite să urce la volan pe 26 octombrie, dar au retras ulterior acest apel, pentru a evita o confruntare cu autorităţile, care au multiplicat avertismentele.

Autorităţile saudite au arestat şi amendat aproximativ 16 femei aflate la volan în acea zi. În momentul eliberării, fiecare femeie şi tutorele său (tată, frate, soţ sau un al membru de sex masculin din cadrul familiei) au semnat un angajament privind respectarea legilor aflate în vigoare în regat.

Legea islamică este aplicată în mod strict în Arabia Saudită. Prin urmare, sauditele nu au dreptul să călătorească, să se angajeze sau chiar să se căsătorească fără acordul unui tutore.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici