O Scoţie independentă este necesar să adere din nou la NATO, afirmă Rasmussen

Scoţia, în cazul în care devine un stat independent, urmează să parcurgă un nou proces de aderare la NATO pentru a deveni membru, a declarat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen.

159 afișări
Imaginea articolului O Scoţie independentă este necesar să adere din nou la NATO, afirmă Rasmussen

O Scoţie independentă este necesar să adere din nou la NATO, afirmă Rasmussen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii Uniunii Europene (UE) au avertizat deja că, în cazul independenţei, Scoţia va fi nevoită să îşi depună candidatura şi că revenirea sa în cadrul Uniunii va fi supusă unei aprobări unanime a statelor care o alcătuiesc.

Rasmussen a dat asigurări că "nu se va amesteca în campania pentru referendumul din Scoţia". "Dacă un nou stat independent vrea să devină membru al NATO, este necesar să-şi depună candidatura", a adăugat el imediat. "O asemenea candidatură va fi tratată exact ca toate celelalte candidaturi şi, la final, va fi necesar consensul, unanimitatea, în cadrul Alianţei, pentru a o accepta", a continuat el.

"Dar nu am discutat despre acest lucru", a spus secretarul general a NATO.

Rasmussen nu a precizat cât timp ar putea să dureze acest proces, subliniind că acest lucru depinde de ţară şi de "capacitatea sa de a îndeplini criteriile necesare". Una dintre condiţiile impuse vizează interoperabilitatea - capacitatea armatei unei ţări de a acţiona împreună cu alte forţe armate ale Alianţei, prin intermediul împărtăşirii procedurilor de acţiune şi comunicare standardizate.

Scoţia face parte din Marea Britanie, care este unul dintre membrii fondatori ai Alianţei Nord-Atlantice.

Rasmussen a dat totodată asigurări că rolul Marii Britanii în cadrul NATO nu va fi afectat de o eventuală independenţă a Scoţiei. "Nu văd cum rezultatul referendumului scoţian ar putea să aibă vreun impact asupra contribuţiei Marii Britanii la NATO", a declarat el, în contextul în care susţinătorii scoţieni ai independenţei au prevăzut să-şi recupereze bazele, fregatele şi materialul, contând pe formarea unei armate de 15.000 de oameni, dar fără cele patru submarine nucleare britanice staţionate în prezent la Faslane, în vestul Scoţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici