Oficial din Crimeea: Dacă UE recunoaşte Scoţia, atunci va trebui să recunoască şi separarea Crimeei de Ucraina

Dacă independenţa Scoţiei va fi recunoscută, atunci Uniunea Europeană ar trebui să accepte şi decizia Crimeei de a părăsi Ucraina, au declarat miercuri autorităţile acestei peninsule care a trecut în martie sub controlul Moscovei, relatează AFP.

963 afișări
Imaginea articolului Oficial din Crimeea: Dacă UE recunoaşte Scoţia, atunci va trebui să recunoască şi separarea Crimeei de Ucraina

Oficial din Crimeea: Dacă UE recunoaşte Scoţia, atunci va trebui să recunoască şi separarea Crimeei de Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Dacă va fi recunoscută independenţa Scoţiei, aceasta însemnă că şi Crimeea trebuie recunoscută (de către ţările europene), în mod automat, fără vreo altă întrebare şi fără nicio îndoială", a declarat şeful interimar al Crimeei, Serghei Aksionov, citat de agenţia de presă Interfax.

"Vreau să văd care va fi reacţia lor în faţa propriilor cetăţeni, într-o regiune în care au loc aceleaşi evenimente dificile ca în Crimeea", a continuat el.

Scoţia urmează să se pronunţe la 18 septembrie în privinţa independenţei sale de Marea Britanie, cu ocazia unui referendum istoric, la şase luni după prelurea controlului asupra Crimeei de către Moscova în urma unui referendum contestat în cursul căruia 97 la sută dintre alegători au ales să se alăture Rusiei.

"Dacă într-o ţară majoritatea populaţiei (unei regiuni) ia o decizie cu privire la statutul său de independenţă, atunci eu o susţin personal", a asigurat Aksionov.

"Oamenii care locuiesc în aceste locuri înţeleg mai bine ce se întâmplă şi este dreptul lor să ia o astfel de decizie", a adăugat el.

Acest referendum, organizat după sosirea la puterea a autorităţilor prooccidentale la Kiev, este la originea celei mai grave crize între ruşi şi occidentali de la încetarea Războiului Rece.

Uniunea Europeană şi Statele Unite nu recunosc nici rezultatele acestui referendum, nici trecerea Crimeei sub suveranitatea rusă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici