O spioană rusă din reţeaua anihilată în SUA folosea un paşaport irlandez fals

O spioană rusă ar fi utilizat o replică a paşaportului unei irlandeze care lucrează pentru o organizaţie de caritate, numită "Din Rusia, cu dragoste", după numele unui film cu James Bond, a anunţat luni postul naţional irlandez de radio RTE.

51 afișări
Imaginea articolului O spioană rusă din reţeaua anihilată în SUA folosea un paşaport irlandez fals

O spioană rusă din reţeaua anihilată în SUA folosea un paşaport irlandez fals (Imagine: mediafax Foto/AFP)

Poliţia irlandeză anchetează cu privire la utilizarea frauduloasă a unor informaţii, provenind de la paşapoate irlandeze, de către o reţea de spioni ruşi, care a fost anihilată, anul acesta, în Statele Unite, potrivit RTE.

În iulie, Statele Unite au predat Rusiei zece agenţi, în schimbul a patru deţinuţi ruşi, dintre care trei condamnaţi pentru spionaj în favoarea occidentalilor.

Potrivit lui Debbie Deegan, directoarea organizaţiei "Din Rusia, cu dragoste", o organizaţie nonguvernamentală irlandeză de ajutor pentru orfani ruşi, poliţia a informat-o pe una dintre voluntarele ONG-ului că este necesar să îşi procure un nou paşaport.

Copia "paşaportului ei a fost utilizată undeva, în lume. Nu se ştie unde. Ea nu mai călătorea cu noi de aproximativ trei ani", a precizat Debbie Deegan.

Ministerul irlandez al Afacerilor Externe a refuzat să facă vreun comentariu.

Potrivit cotidianului irlandez Sunday Independent, paşaportul ar fi putut fi "utilizat de o seducătoare agentă, care îşi spunea Cynthia Murphy şi care ducea o viaţă normală în Statele Unite, împreună cu soţul ei american". Adevăratele nume ale lui Cynthia şi Richard Murphy, care locuiau în New Jersey (est), erau Lidia şi Vladimir Guriev.

În iunie, Irlanda a expulzat un diplomat israelian, ca măsură de retorsiune faţă de utilizarea de false paşapoarte irlandeze, în asasinarea, la Dubai, în ianuarie, a unui cadru al mişcării Hamas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici