Obama este sigur că Muammar Kadhafi va părăsi puterea şi nu exclude înarmarea opoziţiei

Barack Obama s-a declarat convins, marţi, că Muammar Kadhafi va ceda "până la urmă" presiunilor militare şi diplomatice şi va părăsi puterea, dar nu a exclus înarmarea opoziţiei, dacă operaţiunea în curs nu slăbeşte suficient regimul libian.

21 afișări
Imaginea articolului Obama este sigur că Muammar Kadhafi va părăsi puterea şi nu exclude înarmarea opoziţiei

Obama este sigur că Muammar Kadhafi va părăsi puterea şi nu exclude înarmarea opoziţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Operaţiunea militară lansată contra regimului libian de coaliţia internaţională "l-a pus pe Kadhafi în defensivă", a declarat preşedintele Statelor Unite, într-un interviu pentru postul de televiziune NBC.

"În afară de impunerea unei zone de interdicţie aeriană, protecţia populaţiilor civile, avem la dispoziţie, de asemenea, instrumente politice, diplomatice, sancţiuni, blocarea averilor, tot atâtea elemente care vor continua să stranguleze" regimul lui Kadhafi, a afirmat preşedintele.

"Ca atare, prin aceste presiuni puternice, nu doar militare (...), ne aşteptăm ca (Muammar) Kadhafi să părăsească, până la urmă, puterea", a subliniat Obama.

Liderul american a afirmat, în plus, că nu exclude ca Statele Unite să furnizeze arme opoziţiei libiene, dar a subliniat că este în curs o evaluare a raportului de forţe între rebeli şi regimul lui Kadhafi.

"Nu o exclud. Dar nici nu spun că va avea loc", a declarat Obama, răspunzând unei întrebări despre livrarea de arme.

"Suntem, în continuare, pe cale să evaluăm ceea ce vor face forţele lui Kadhafi. Sunt nouă zile" de când au început operaţiunile militare în Libia, a remarcat preşedintele, apreciind că, dacă aceste forţe sunt suficient de slăbite, înarmarea rebelilor nu va fi, poate, necesară.

"Dar nu excludem nimic la ora actuală", a insistat Obama, care a acordat, marţi, interviuri pentru trei posturi americane de televiziune, şi anume NBC, CBS şi ABC, la o zi după discursul solemn pe tema Libiei, în care şi-a justificat hotărârea de a interveni în această ţară, afirmând că aceasta a "împiedicat un masacru".

El a avertizat, totodată, contra unei intervenţii directe în Libia, pentru îndepărtarea colonelului Muammar Kadhafi, şi a amintit "eroarea" care a costat vieţi şi credite bugetare, reprezentată, în opinia sa, de invazia Irakului, în 2003, pentru înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere.

În interviul pentru ABC, preşedintele a remarcat că anturajul lui Kadhafi, având în vedere presiunea actuală asupra regimului, l-ar putea abandona pe liderul libian. "Asistăm, acum, la faptul că cercul apropiaţilor lui Kadhafi înţelege că nodul de strânge, că zilele lor sunt, probabil, numărate şi că vor trebui să reflecteze la ceea ce vor face peste puţin timp", a spus el.

Pe tema opoziţiei şi, în special, a posibilităţii de a vedea elemente ostile intereselor americane infiltrându-se în aceasta, Obama a dat asigurări că liderii acesteia care s-au întâlnit cu oficiali americani, între care şi secretarul de Stat Hillary Clinton, au fost declaraţi fiabili, dar că motivaţiile şi obiectivele anumitor grupuri pot rămâne neclare.

"Acesta este motivul pentru care cred că este important să nu ne aruncăm în apă fără să reflectăm. Trebuie să luăm în considerare, cu prudenţă, care sunt obiectivele opoziţiei", a declarat Obama, pentru CBS.

Anterior, în cursul serii de marţi, la New York, unde inaugura noul imobil al misiunii americane la ONU, Obama şi-a exprimat satisfacţia cu privire la cooperarea şi celeritatea de care a dat dovadă comunitatea internaţională în dosarul libian.

"Astăzi, în Libia, arătăm ceea ce este posibil atunci când ne găsim curajul, când ne îndeplinim obligaţiile, când suntem uniţi", a declarat preşedintele american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici