Obama îl va nominaliza pe Denis McDonough pentru postul de secretar general al Casei Albe

Preşedintele Barack Obama îl va nominaliza vineri pe Denis McDonough, un mai vechi colaborator, pentru postul strategic de secretar general al Casei Albe, anunţă un oficial de rang înalt din cadrul Executivului american.

112 afișări
Imaginea articolului Obama îl va nominaliza pe Denis McDonough pentru postul de secretar general al Casei Albe

Denis McDonough (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Vineri "după-amiază, preşedintele va anunţa nominalizarea lui Denis McDonough pentru funcţia de secretar general al Casei Albe", a anunţat acest oficial, sub protecţia anonimatului. McDonough, până în prezent adjunct al consilierului pentru securitate naţională, îl va înlocui pe Jack Lew, pe care Obama l-a nominalizat la Trezorerie.

Denis McDonough, în vârstă de 43 de ani, "este unul dintre consilierii cei mai apropiaţi preşedintelui (...), de aproximativ un deceniu, din perioada în care l-a ajutat să creeze echipa Biroului senatorului Obama", la sfârşitul lui 2004 şi începutul lui 2005, a precizat acest oficial.

Numărul doi după Tom Donilon în cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională, Cabinetul de politică externă al Casei Albe, McDonough "a jucat un rol crucial în toate deciziile importante referitoare la securitate, de la sfârşitul Războiului în Irak şi replierea în Afganistan şi până la catastrofele naturale din Haiti şi Japonia", inclusiv abrogarea legii care îi obliga pe homosexuali să păstreze tăcerea asupra orientării lor sexuale în cadrul armatei, a notat acest oficial.

Secretarul general este, în mod tradiţional, colaboratorul cel mai apropiat al preşedintelui, şi conduce aripa de vest a Casei Albe, un adevărat centru al Executivului american.

Spre deosebire de posturile din cadrul administraţiei, cel de secretar general nu este supus votului de confirmare al Senatului. McDonough, care era prezentat ca favorit pentru acest post de mai multe săptămâni, va putea, astfel, să preia rapid funcţia.

McDonough va fi al patrulea titular al acestui post prestigios în cadrul preşedinţiei lui Obama, după Rahm Emanuel, William Daley şi Jack Lew. Un alt colaborator apropiat al lui Obama, Pete Rouse, a asigurat un scurt interimat între mandatele lui Rahm Emanuel şi William Daley.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici