Obama intenţionează să prelungească negocierile cu Iranul asupra dosarului nuclear

Preşedintele american Barack Obama a apreciat miercuri că negocierile cu Iranul asupra programului nuclear al acestei ţări au trasat "perspective credibile" şi că intenţionează să le prelungească dincolo de termenul-limită de 20 iulie, în vederea ajungerii la un acord definitiv.

81 afișări
Imaginea articolului Obama intenţionează să prelungească negocierile cu Iranul asupra dosarului nuclear

Obama intenţionează să prelungească negocierile cu Iranul asupra dosarului nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Echipa noastră îşi va continua discuţiile cu Iranul şi partenerii noştri, în timp ce noi vom stabili dacă este necesară o perioadă de timp suplimentară în vederea prelungirii negocierilor", a declarat Obama într-un discurs susţinut la Casa Albă.

Preşedintele american a anunţat că se află în contact cu congresmeni - dintre care unii sunt foarte reticenţi faţă de ideea unui acord cu Republica islamică -, în timp ce la Viena se desfăşoară negocieri între Teheran şi reprezentanţii Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) în vederea ajungerii la un acord definitiv.

"Este clar că s-au obţinut progrese veritabile în numeroase domenii şi că avem în faţa noastră perspective credibile. Dar, în contextul în care se apropie data-limită prevăzută în acordul interimar (duminică), între comunitatea internaţională şi Iran persistă diferende. Mai avem de lucru", a apreciat Obama.

Secretarul de Stat John Kerry, care a revenit miercuri de la Viena, i-a prezentat stadiul negocierilor, la care participă ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

La Viena, un membru al delegaţiei iraniene a declarat pentru agenţia oficială Irna, sub protecţia anonimatului, că negocierile "vor fi prelungite timp de câteva luni, o perioadă în care se va lucra asupra proiectului unui acord definitiv".

Dar, potrivit acestei surse, ideea unei prelungiri nu a fost validată încă.

Casa Albă a refuzat, anterior, să comenteze informaţii potrivit cărora această prelungire ar fi fost deja aprobată.

Acordul premergător încheiat în noiembrie a permis o blocare a programului iranian în schimbul unei anulări limitate a unor sancţiuni.

Grupul 5+1 şi Teheranul intenţionează să ajungă la un acord asupra unui acord definitiv care să permită eliminarea acestor sancţiuni care sufocă economia ţării.

Principalul punct de disensiune în negocieri vizează capacitatea de îmbogăţire a uraniului reclamată de către Iran.

Îmbogăţit la un nivel ridicat, uraniul poate să fie utilizat în producerea bombei atomice.

Îmbogăţit la un nivel slab, el este utilizat pe post de combustibil nuclear în producerea energiei electrice.

Însă comunitatea internaţională suspectează Teheranul că vrea să se doteze cu arma atomică, iar Iranul dă asigurări că programul său nuclear are scopuri strict civile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici