Importanţi senatori americani vor 20 de ani de inspecţii în programul nuclear iranian

Importanţi congresmeni americani, care au pentru moment doar rolul de observatori în negocierile de la Viena privind programul nuclear iranian, au condiţionat un acord final de crearea unui regim de inspecţii internaţionale de peste 20 de ani.

71 afișări
Imaginea articolului Importanţi senatori americani vor 20 de ani de inspecţii în programul nuclear iranian

Importanţi senatori americani vor 20 de ani de inspecţii în programul nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Un acord final cu Iranul trebuie să creeze un regim de inspecţii şi de verificare de cel puţin 20 de ani", scriu senatorii Robert Menendez, preşedintele democrat al comisiei pentru Afaceri Externe, şi republicanul Lindsey Graham într-o scrisoare pe care i-o vor trimite preşedintelui Barack Obama săptămâna aceasta. Numeroşi alţi senatori ar urma să se alăture apelului lor, menit să exercite presiune asupra Executivului.

"Inspectorii AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) trebuie să fie indiscreţi, iar Iranul să le dea inspectorilor AIEA acces la toate instalaţiile, toate persoanele şi toate documentele", adaugă senatorii.

A doua condiţie este transparenţa totală a Teheranului privind un eventual aspect militar al programului său nuclear. "Iranul trebuie să spună adevărul", scriu ei. "Numai după ce Iranul va dezvălui toate detaliile programului său nuclear va putea începe eliminarea totală a sancţiunilor".

În fine, eliminarea sancţiunilor trebuie să se deruleze pe "o perioadă lungă". Şi "consecinţele, dacă Iranul nu respectă acordul, trebuie stipulate în acord", apreciază congresmenii.

Săptămâna trecută, 342 dintre cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor au cerut într-o scrisoare încheierea definitivă a "tuturor" activităţilor Iranului legate de proliferare, terorism, spălare de bani şi program balistic, în schimbul eliminării permanente a sancţiunilor.

Congresul nu a reuşit în decembrie şi ianuarie să voteze sancţiuni suplimentare împotriva Iranului, în faţa opoziţiei Casei Albe, care se temea că acestea vor duce la eşecul discuţiilor dintre Teheran şi grupul P5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

Însă congresmenii pot decide singuri diminuarea sancţiunilor adoptate în ultimii ani împotriva Iranului.

Întrebat marţi, Robert Menendez a dat un termen pentru duminică, data limită a negocierilor de la Viena, pentru a stabili dacă o prelungire a negocierilor în dosarul nuclear este acceptabilă pentru congresmeni. "Noi vrem un acord, dar trebuie să fie un acord bun, nu un acord doar pentru a semna un acord", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici