OCDE avertizează: Şomajul se va menţine la cote ridicate şi anul viitor

Şomajul va rămâne la cote ridicate în economiile dezvoltate cel puţin până la finele anului viitor, cele mai afectate categorii sociale fiind tinerii şi muncitorii necalificaţi, cu disparităţi tot mai largi între ţări, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

184 afișări
Imaginea articolului OCDE avertizează: Şomajul se va menţine la cote ridicate şi anul viitor

OCDE avertizează: Şomajul se va menţine la cote ridicate şi anul viitor (Imagine: Shutterstock)

Astfel, OCDE anticipează că rata medie a şomajului din cele 34 de ţări membre ale organizaţiei se va menţine la aproape 8% până la finele anului viitor, cu un total 48 de milioane de şomeri.

Raportul subliniază că, în timp ce şomajul este în scădere în economii solide ca SUA sau Germania, alte state sunt deja într-o situaţie dificilă şi se vor confrunta în continuare cu extinderea fenomenului.

Astfel, dacă rata şomajului va scădea în SUA de la 7,6% în prezent la sub 7% la sfârşitul anului viitor, iar în Germania de la 5,3% la mai puţin de 5%, celelalte ţări din Europa vor înregistra în cel mai bun caz stagnarea şomajului. În Franţa şi Italia, şomajul va urca uşor, la 11%, respectiv 12,5%, în timp ce Spania şi Grecia vor înregistra la sfârşitul anului 2014 rate de aproape 28%, anticipează OCDE.

"Cicatricile sociale ale crizei sunt departe de a se fi vindecat. Multe dintre ţări continuă să se lupte cu un şomaj ridicat, persistent, mai ales în rândul tinerilor", comentează secretarul general al OCDE, Angel Gurria, într-un comunicat transmis marţi.

Şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 60% în Grecia, 55% în Spania sau 40% în Italia şi Portugalia, faţă de o medie europeană de sub 25%.

Raportul OCDE relevă că efectele crizei, precum pierderea locurilor de muncă şi scăderea veniturilor, au avut cel mai mare impact la nivelul angajaţilor necalificaţi şi gospodăriilor cu venituri mici. În statele emergente, rata şomajului a fost influenţată în mai mică măsură de criză, dar multe persoane au rămas captive pe locuri de muncă prost plătite, nesigure şi cu un nivel scăzut de protecţie socială.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici