Oficial SUA: Rusia nu dispune de resurse pentru o cursă nelimitată a înarmării nucleare

Rusia nu deţine resursele necesare pentru lansarea unei curse "nelimitate" a înarmării nucleare, apreciază Colin Kahl, subsecretar american pentru Politica Apărării, în contextul deciziei Moscovei de suspendare a Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START).

5761 afișări
Imaginea articolului Oficial SUA: Rusia nu dispune de resurse pentru o cursă nelimitată a înarmării nucleare

Sursa foto: Profimedia

"În mod clar, Rusia nu este în postura unei curse nelimitate a înarmării nucleare. Nu au bani, mai ales ţinând cont de presiunile asupra armatei lor generate de război, de sancţiuni, de controlul exporturilor", a afirmat Colin Kahl în cursul audierii în Comisia Forţelor Armate din Camera Reprezentaţilor.

Rusia "era deja în situaţia nerespectării regimului de inspecţii, invocând ca pretexte pandemia şi alte lucruri. De asemenea, este interesant că Putin a decis suspendarea, nu retragerea din tratat. Cred că acest lucru arată de fapt că nu există o exercitare a presiunilor asupra noastră", a argumentat Colin Kahl. Oficialul american a atras atenţia, conform CNN, că Rusia rămâne o putere nucleară periculoasă, deşi nu crede că va recurge la utilizarea armelor nucleare. Colin Kahl a subliniat că Administraţia de la Washington a semnalat Moscovei "foarte clar" că ar apărea consecinţe severe dacă armata rusă ar utiliza arme nucleare de orice fel în Ucraina.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat săptămâna trecută suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat cu Statele Unite. "Sunt nevoit să anunţ astăzi că Rusia suspendă participarea la Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic. Elitele din Occident nu îşi ascund obiectivele. Dar nu au cum să nu înţeleagă faptul că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă", a afirmat Vladimir Putin, denunţând atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina. Legea care validează suspendarea Tratatului nuclear a fost promulgată marţi.

Ca reacţie, Preşedinţia SUA a anunţat că vrea contacte cu Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare. "Menţinem disponibilitatea de a avea întâlniri cu Rusia pentru a discuta despre Tratat şi despre problemele de stabilitate nucleară, aşa cum a demonstrat recenta reuniune în Procesul P5. După cum am spus anterior, indiferent ce se întâmplă în lume, Statele Unite sunt pregătite să continue măsurile esenţiale pentru controlul armamentului", a comunicat săptămâna trecută Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă. Procesul P5 se referă la contactele pentru reducerea riscurilor strategice între principalele puteri nucleare - Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa.

Administraţia SUA a reafirmat, luni, apelul adresat Rusiei de reluare a negocierilor pentru controlul armamentului nuclear. "În mod evident, este în interesul lor intern şi în interesul nostru, în interesul securităţii mondiale, să continuăm să avem aceste discuţii. Noi ne vom întâlni cu ei, trebuie să ne întâlnim. Ambele ţări trebuie să facă acest lucru, trebuie să continue să se concentreze pe stabilitate internaţională şi reducerea riscurilor. Recentele declaraţii ale lui Putin par să genereze dubii asupra presupunerilor noastre că ruşii au apreciat mereu controlul armamentului. Prin condiţionarea acestui lucru de Ucraina acum (...) plasează într-adevăr sub semnul întrebării Tratatul Noul START", a declarat Mallory Stewart, asistent al secretarului de Stat american pentru Controlul Armamentului, Verificare şi Conformare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici