În ce stadiu sunt discuţiile privind livrarea tancurilor britanice Challenger către Ucraina?

Marea Britanie ar putea deveni prima ţară occidentală care va furniza tancuri moderne Kievului.

550 afișări
Imaginea articolului În ce stadiu sunt discuţiile privind livrarea tancurilor britanice Challenger către Ucraina?

Defenceimagery.mod.uk - Autor - Cpl Paul (Jabba) Jarvis RLC

Guvernul Marii Britanii are în vedere să aprovizioneze Ucraina cu tancuri Challenger 2 de fabricaţie britanică, au confirmat oficialii.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Rishi Sunak a declarat marţi că Regatul Unit nu a luat încă nicio decizie finală cu privire la furnizarea de tancuri de luptă moderne, dar nu a negat că guvernul analizează problema.

El a spus că guvernul ucrainean a fost „destul de clar” în cererile sale de ajutor militar din partea aliaţilor occidentali, „şi asta a inclus tancuri”, transmite POLITICO

„Când vine vorba de echipamente suplimentare în Ucraina, veţi şti că de câteva luni, lucrăm cu parteneri în ceea ce priveşte furnizarea de tancuri şi vehicule blindate, artilerie, apărare aeriană, iar prim-ministrul a vorbit cu preşedintele ucrainean chiar săptămâna trecută... despre ceea ce poate fi cel mai eficient mod în a ajuta Ucraina să-şi continue progresul”, a spus purtătorul de cuvânt.

Un înalt oficial guvernamental a spus că Regatul Unit ar putea lua o decizie cu privire la furnizarea de tancuri „destul de curând”  şi „posibil” începând de săptămâna aceasta.

„În mod clar, unul dintre elementele care îi lipseşte Ucrainei în ceea ce priveşte capacitatea îl reprezintă tancurile de luptă principale şi transportoarele blindate de personal în număr suficient pentru a sprijini operaţiunile de manevră ofensivă”, a declarat marţi un oficial occidental separat. „Şi dacă ucrainenii speră să recupereze un teritoriu reţinut de Rusia şi în special un teritoriu fortificat, au nevoie de capacitatea pentru a permite manevra ofensivă”.

Dacă Marea Britanie ar trimite tancuri în Ucraina, ar deveni prima ţară occidentală care va furniza Kievului acest tip de armă mobilă şi blindată.

O astfel de mişcare ar exercita presiuni asupra Germaniei pentru a-şi livra tancurile Leopard 2 de fabricaţie germană. 

Ţări din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Polonia şi Republica Cehă, au trimis deja tancuri T-72 din epoca sovietică la Kiev, dar guvernul ucrainean pledează pentru tancuri moderne occidentale pentru a-şi duce la bun sfârşit operaţiunile de recâştigarea teritoriului ocupat de Rusia.

Un număr de tancuri Challenger 2 sunt în funcţiune în Estonia şi au fost desfăşurate ca parte a prezenţei avansate consolidate a flancului estic NATO în regiunea baltică.  Alte tancuri au fost de asemenea amplasate în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Irak.

Tobias Ellwood, preşedintele comisiei de apărare a Camerei Comunelor, a declarat marţi că Marea Britanie ar trebui să aprovizioneze  forţele ucrainene cu tancuri britanice.

„Acesta este războiul nostru cu Rusia, dar i-am lăsat pe ucraineni să ducă lupta”, a declarat deputatul conservator pentru BBC Radio 4.

„Nu este vorba doar de problema morală aici, ci de faptul că Rusia împinge acum acest război împotriva Occidentului la scară largă, aşa că salut foarte mult faptul că acum ne gândim să trimitem principalele tancuri de luptă.”

Marţi mai devreme, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a declarat că Rusia se luptă acum cu NATO în Ucraina.

„Evenimentele din Ucraina nu sunt o ciocnire între Moscova şi Kiev, aceasta este o confruntare militară între Rusia şi NATO şi, mai ales, Statele Unite şi Regatul Unit cu Rusia”, a declarat Patrushev, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin. 

FV4034 Challenger 2 este un tanc de luptă principal britanic din a treia generaţie, aflat în serviciul armatelor Regatului Unit şi Omanului. A fost proiectat şi construit de compania britanică Vickers Defence Systems, cunoscută în prezent sub numele de BAE Systems Land & Armaments. 

Vickers Defence Systems a început să dezvolte un succesor al lui Challenger. În iunie 1991, Ministerul Apărării a plasat o comandă pentru 140 de vehicule, iar alte 268 au fost comandate în 1994. Producţia a început în 1993, iar tancurile unităţii au fost livrate în iulie 1994, înlocuind Challenger 1. După o întârziere a producţiei, tancul a intrat în serviciul armatei britanice în 1998, ultimul fiind livrat în 2002. Challenger 2 a fost, de asemenea, exportat în Oman.

Challenger 2 este o reproiectare extinsă a lui Challenger 1. 

Tancul prinde o viteză maximă pe şosea de 59 km/oră, este echipat cu un tun de tanc L30A1 de 120 de milimetri şi calibru 55, şi cu un tun L94A1 EX-34 de 7,62 mm şi o mitralieră L37A2 (GPMG) de 7,62 mm.  

Echipajul tancului este alcătuit din patru oameni. Turela şi corpul navei sunt protejate cu blindaj Chobham de generaţia a doua, cunoscut şi sub numele de Dorchester. Până în prezent, singura dată când tancul a fost distrus în timpul operaţiunilor a fost de un alt Challenger 2 într-un incident de foc prietenesc la Basra în 2003. 

Tancurile Challenger 2 au fost folosite cu succes în războiul din Irak din 2003. 

În martie 2021, armata britanică a anunţat planurile de modernizare a 148 de tancuri Challenger 2 cu scopul de a-i prelungi durata de viaţă până cel puţin în 2035. Aceste modele modernizate vor fi cunoscute sub numele de Challenger 3. Tancurile care nu vor fi modernizate vor fi retrase, în cel mai bun caz, ar putea fi chiar transferate Ucrainei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici