OMC a autorizat UE să majoreze taxele vamale pentru bunuri americane de 4 mld. dolari

  • Organizaţia Mondială a Comerţului a autorizat Uniunea Europeană să impună taxe vamale majorate asupra mărfurilor SUA în valoare de 4 miliarde de dolari pentru a riposta faaţă de subvenţiile primite de Boeing, anunţă Reuters.
  • Reprezentantul comercial al SUA şi biroul UE din Washington nu au răspuns imediat la cererile de comentarii.
432 afișări
Imaginea articolului OMC a autorizat UE să majoreze taxele vamale pentru bunuri americane de 4 mld. dolari

OMC a autorizat UE să majoreze taxele vamale pentru bunuri americane de 4 mld. dolari

Organizaţia Mondială a Comerţului a autorizat Uniunea Europeană să impună tarife asupra mărfurilor SUA în valoare de 4 miliarde de dolari, pentru a riposta împotriva subvenţiilor acordate de planificatorul american Boeing Co BA.N, au spus persoane familiare cu această chestiune.

Decizia oferă un nou motiv pentru potenţiale fricţiuni comerciale cu săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, după ce Washingtonul a început anul trecut să impună tarife pentru mărfuri UE în valoare de 7,5 miliarde de dolari, pentru sprijinul acordat de stat companiei Airbus.

Cele două părţi sunt blocate într-o dispută de 16 ani la OMC, cu sediul la Geneva, cu privire la ajutorul acordat industriilor lor aeronautice, cazuri care reprezintă în prezent cea mai mare dispută comercială din lume.

Părţile au fost informate vineri de decizia OMC, iar hotărârea va fi publicată peste câteva săptămâni.

Reprezentantul comercial al SUA şi biroul UE din Washington nu au răspuns imediat la cererile de comentarii.

Surse din ambele părţi au declarat că tarifele UE pentru produse precum avioanele Boeing, care trebuie încă să fie adoptate în mod oficial de OMC, nu vor fi impuse înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, deoarece Bruxellesul încearcă să evite inflamarea unei campaniei prezidenţiale din SUA.

Cu toate acestea, ambele părţi şi-ar putea anunţa victoria, SUA invocând valoarea mai mare a tarifele.

Surse europene au declarat că suma anunţată nu include taxe de 4,2 miliarde de dolari decise într-un caz anterior, ceea ce oferă UE un total de 8,2 miliarde de dolari.

Statele Unite spun că respectiva decizie, care i-a permis Uniunii Europene să riposteze la tratamentul fiscal special pentru exportatorii americani, decizie pe care UE nu a implementat-o niciodată, nu mai este valabilă deoarece o lege care genera sistemul în litigiu a fost abrogată în 2006.

OMC a refuzat să fie atrasă în controversa privind tarifele neutilizate, spunând că nu are nimic de adăugat la hotărârile anterioare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici