Organizaţia Medici fără Frontiere cere o anchetă pentru CRIME DE RĂZBOI asupra bombardamentului SUA la Kunduz

Asociaţia Médecins Sans Frontières (MSF) a cerut miercuri o anchetă independentă, a unui organism internaţional care nu a mai fost folosit anterior, asupra bombardamentului american de sâmbătă asupra unui spital din oraşul afgan Kunduz, relatează BBC News online.

801 afișări
Imaginea articolului Organizaţia Medici fără Frontiere cere o anchetă pentru CRIME DE RĂZBOI asupra bombardamentului SUA la Kunduz

Organizaţia Medici fără Frontiere cere o anchetă pentru CRIME DE RĂZBOI asupra bombardamentului SUA la Kunduz

Asociaţia umanitară a subliniat că nu are încredere în anchetele militare interne ale Statelor Unite asupra bombardamentului, în care au fost ucise cel puţin 22 de persoane.

Comisia Internaţională Umanitară pentru Stabilirea Faptelor a fost creată în 1991, în baza Convenţiei de la Geneva, care reglementează probleme de război.

Statele Unite au afirmat că bombardamentul de sâmbătă a fost o greşeală.

Generalul John Campbell, comandantul forţelor aliate în Afganistan, a declarat marţi că atacul a fost solicitat de către forţele afgane, în cadrul unor comunicaţii cu trupe speciale americane care efectuau operaţiuni în zonă.

Forţele speciale respective se aflau în contact cu un avion de tip AC-130, care a vizat spitalul, a spus Campbell.

"Nu am ţinti niciodată în mod intenţionat o instalaţie medicală protejată", a declarat generalul Campbell într-o audiere în Comisia pentru Servicii Armate din cadrul Senatului, la Washington.

Un număr de anchete au fost dispuse - de către Departamentul american al Justiţiei, Pentagon şi o echipă americano-afgană.

Însă preşedinta MSF Joanne Liu a declarat miercuri pentru presă, la Geneva, că asociaţia "nu se poate baza pe investigaţia militară internă a forţelor Statelor Unite, NATO şi afgane".

"Le cerem statelor semnatare să activeze Comisia, pentru a stabili adevărul şi să reafirme statutul protejat al spitalelor în conflicte", a subliniat Liu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici