Parlamentul European a aprobat COMISIA JUNCKER. Portofoliul încredinţat comisarului desemnat de Ungaria a fost modificat

Parlamentului European a aprobat, miercuri, Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, cu 423 de voturi "pentru", 209 voturi "împotrivă" şi 67 de abţineri. Juncker a anunţat, în aceeaşi zi, că îi atribuie comisarului desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics, portofoliul Culturii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului.

1175 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a aprobat COMISIA JUNCKER. Portofoliul încredinţat comisarului desemnat de Ungaria a fost modificat

Parlamentul European votează astăzi Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 13:36 - Parlamentul European a aprobat Comisia Juncker

 

La finalul unei sesiuni de peste trei ore, în care Jean-Claude Juncker şi-a prezentat programul, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat că din cei 699 de eurodeputaţi care au votat, 423 au dat vot favorabil noii Comisii Europene, 209 au votat "împotrivă", iar 67 s-au abţinut.

Chiar dacă discuţiile au fost aprinse, Juncker fiind acuzat de dictatură şi de lispă de curaj, votul a fost unul previzibil, întrucât echipa luxemburghezului a beneficiat de sprijinul principalelor două grupuri politice din Parlamentul European, PPE şi S&D.

Comisiile de specialitate din PE au avizat pozitiv, marţi, candidaturile slovenei Violeta Bulc şi slovacului Maros Sefcovici pentru Comisia Europeană, în urma unei remanieri decise de Jean-Claude Juncker, deschizând calea pentru organizarea votului de miercuri.

Remanierea Comisiei a fost necesară după ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsă de eurodeputaţi la audierile din comisiile de specialitate ale PE. Social-democratul slovac Maros Sefcovici, desemnat iniţial comisar pentru Transporturi, a fost ulterior propus vicepreşedinte pentru Energie şi Climă. Portofoliul pentru Transporturi i-a fost încredinţat noii candidate slovene, liberala Violeta Bulc, vicepremier în Guvernul condus de Miro Cerar.

Noua echipă a Comisiei Europene are un profil politic mai pronunţat decât al Comisiei în exerciţiu conduse de Jose Manuel Barroso, în condiţiile în care printre membrii săi se află trei foşti premieri (finlandezul Jyrki Katainen, letonul Valdis Dombrovskis şi estonul Andrus Ansip), doi foşti miniştri de Externe (olandezul Frans Timmermans şi italiana Federica Mogherini) şi doi foşti miniştri ai Economiei (francezul Pierre Moscovici şi daneza Margrethe Vestager).

Comisarul desemnat de România este Corina Creţu, care a primit portofoliul Politică Regională. Ea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei REGI în urma audierii desfăşurate la 1 octombrie.

Comisia Juncker îşi va începe mandatul la 1 noiembrie.

UPDATE 12:43 - Jean-Claude Juncker a modificat portofoliul încredinţat comisarului european desemnat de Ungaria

Viitorul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri că îi atribuie comisarului desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics, portofoliul Culturii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului, relatează MTI.

Juncker a declarat în faţa plenului Parlamentului European că portofoliul lui Navracsics a fost modificat, menţinând totuşi responsabilităţile pentru Cultură, Educaţie şi Tineret, care i-au fost atribuite iniţial. Domeniul Cetăţeniei Europene va intra însă în responsabilitatea comisarului grec, Dimitris Avramopoulos, iar în schimb comisarul ungar va fi responsabil şi de Sport.

Jean-Claude Juncker a subliniat că Navracsics s-a descurcat "excelent" la audierea în comisia de specialitate a Parlamentului European, demonstrând "un angajament puternic faţă de Europa", ceea ce îl face capabil să îndeplinească îndatoririle unui comisar european.

Comisia pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European a respins, la 6 octombrie, desemnarea lui Tibor Navracsics pentru postul de comisar pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie, însă a decis că acesta poate rămâne în cadrul Comisiei Europene, dar cu alt portofoliu.

Membrii comisiei din PE au decis cu 15 voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri că ungurul Tibor Navracsics poate deţine postul de comisar european, însă, cu 14 voturi împotrivă, 12 favorabile şi o abţinere au respins desemnarea pentru portofoliul din Comisia Europeană pentru educaţie, cultură, tineret şi cetăţenie.

Respingerea comisarului UE desemnat de Ungaria intervine pe fondul criticilor cu privire la politicile promovate de Guvernul condus de Viktor Orban în privinţa controlului asupra presei, justiţiei şi organizaţiilor neguvernamentale. Considerat un apropiat al premierului Viktor Orban, Tibor Navracsis, care s-a aflat la conducerea Ministerului de Justiţie din 2010 până în 2014, a fost nevoit să răspundă în scris unor întrebări suplimentare din partea eurodeputaţilor şi a încercat să se delimiteze de politica Guvernului de la Budapesta.

Echipa lui Juncker avea toate şansele de a obţine majoritatea voturilor, întrucât dispunea de sprijinul principalelor două grupuri politice din Parlamentul European, conservatorii de la PPE şi socialiştii.

Votul de învestitură a fost precedat de un discurs al lui Jean-Claude Juncker, în care a anunţat programul echipei şi a făcut precizări în legătură cu o serie de modificări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici