Parlamentul European: Cererea palestiniană de statalitate este legitimă. UE să aibă o poziţie comună

Eurodeputaţii au aprobat, joi, prin ridicare de mână, o rezoluţie în care cataloghează drept "legitimă" cererea palestiniană pentru statalitate, aleşii europeni cerând totodată găsirea unei soluţii în termen de un an, informează un comunicat.

237 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European: Cererea palestiniană de statalitate este legitimă. UE să aibă o poziţie comună

Parlamentul European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Europarlamentarii consideră că statalitatea palestiniană trebuie să rezulte din negocieri în cadrul sesiunii curente a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. "Dreptul palestinienilor la autodeterminare şi de a avea propriul lor stat este de necontestat, la fel ca şi dreptul Israelului de a exista în interiorul unor graniţe sigure", se arată în rezoluţie.

Parlamentul European îşi reafirmă sprijinul ferm pentru soluţia "două state", pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor state şi subliniază că negocierile directe între israelieni şi palestinieni ar trebui reluate fără întârziere. Documentul subliniază că "nicio modificare la frontierele de dinainte de 1967, inclusiv cu privire la Ierusalim, alta decât cea convenită de către părţi, nu ar trebui să fie acceptată".

Eurodeputaţii s-au pronunţat de asemenea pentru o poziţie comună la nivelul Parlamentul European şi cer Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi statelor membre să găsească o poziţie comună a UE privind cererea palestiniană şi să evite diviziunile între statele membre.

Parlamentul European cere guvernului israelian să înceteze toate construcţiile şi extinderea aşezărilor urbane în Cisiordania şi Ierusalimul de Est. De asemenea, eurodeputaţii insistă asupra faptului că atacurile cu rachete din Fâşia Gaza asupra Israelului ar trebui să înceteze şi un armistiţiu permanent ar trebui să fie încheiat.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a transmis vinerea trecută Consiliului de Securitate cererea de aderare a unui stat Palestina la ONU. Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit miercuri într-o şedinţă foarte scurtă şi a hotărât să trimită candidatura de aderare palestiniană Comitetului pentru Adeziuni al Consiliului, care se va reuni vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici