Partidele din Ungaria critică dur declaraţiile anti-autonomie ale premierului Mihai Tudose

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, şi partidul de opoziţie LMP au criticat, vineri, declaraţiile premierului român Mihai Tudose cu privire la refuzul dialogului despre autonomia unor părţi din România, catalogând aceste afirmaţii drept ”inadmisibile”, relatează agenţia MTI.

1414 afișări
Imaginea articolului Partidele din Ungaria critică dur declaraţiile anti-autonomie ale premierului Mihai Tudose

Partidele din Ungaria critică dur declaraţiile anti-autonomie ale premierului Mihai Tudose

”Mihai Tudose îi ameninţă cu spânzurătoarea pe acei maghiari din Transilvania, care arborează în patria lor steagul secuiesc şi îşi apără identitatea maghiară. Această declaraţie duce cu gândul la cele mai întunecate şi barbare perioade ale secolului XX şi denotă o agresivitate de nepermis pentru un şef de guvern al unui stat care se consideră european”, a declarat Balázs Hidvéghi, directorul de comunicare al primului-ministru din Ungaria, adăugând că cuvintele lui Mihai Tudose “întrec orice măsură, sunt nemaiîntâlnite în politica europeană şi au fost întipărite definitiv în mintea şi sufletul fiecărui maghiar”.

Şi Péter Ungár, liderul partidului de opoziţie LMP, a afirmat că în 2018 o asemenea afirmaţie este de nepermis. Tototdată, acesta l-a somat pe ministrul ungar de Externe să transmită, de urgenţă, o notă verbală ambasadei României de la Budapesta şi să se folosească de toate căile diplomatice pentru ca premierul român să prezinte, de îndată, scuze.

Reacţia oficialilor de la Budapesta vine după ce Mihai Tudose a scris, joi, pe Facebook că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a ţării, considerând că discuţiile pe această temă sunt în afara legii.

"În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român. Discuţiile despre autonomia ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului", se arată în postarea premierului Mihai Tudose.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici