PE cere aplicarea liberei circulaţii pentru lucrătorii români şi bulgari

Deputaţii europeni le-au cerut joi statelor membre care continuă să restricţioneze accesul cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii să-şi revizuiască deciziile cât mai repede, potrivit unei rezoluţii adoptate prin vot liber, se arată într-un comunicat al PE.

209 afișări
Imaginea articolului PE cere aplicarea liberei circulaţii pentru lucrătorii români şi bulgari

PE cere aplicarea liberei circulaţii pentru lucrătorii români şi bulgari (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Statele membre ale UE şi Comisia Europeană trebuie să facă mai mult pentru a asigura implementarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor europeni, potrivit rezoluţiei. Acestea includ dreptul de a-şi alege reşedinţa în alt stat membru, dreptul de fi ales si de a vota în alegerile pentru Parlamentul European şi în alegerile locale, tratament egal şi dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European.

Rezoluţia subliniază problemele care persistă în domenii cum ar fi libera circulaţie a tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, recunoaşterea calificărilor profesionale în toate statele UE, accesul liber la informaţie, non-discriminarea, drepturi electorale şi libera circulaţie a documentelor privind statutul civil.

Deputaţii europeni le cer statelor membre să înlăture barierele legale şi practice existente în calea liberei circulaţii a cetăţenilor şi să nu introducă proceduri administrative nejustificate. Ei au cerut de asemenea Comisiei să evalueze politicile de asigurare a liberei circulaţii în UE. Un Card profesional european opţional ar putea servi drept instrument pentru facilitarea mobilităţii printre cetăţenii europeni şi ar putea furniza un model pentru o "Europă a cetăţenilor", se arată în rezoluţie.

În acest context, PE le cere acelor ţări care continuă să restricţioneze accesul cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă să-şi revizuiască deciziile cât mai repede, luând în considerare "principiul egalităţii, interzicerii discriminării, natura nejustificată a acestor decizii şi principiul solidarităţii."

Totodată, ţările UE trebuie să abolească politicile şi să anuleze legile care discriminează minorităţile, cum ar fi minoritatea romă, pe motive de rasă sau de etnie, se arată în text. Rezoluţia adaugă că statele membre şi Uniunea Europeană trebuie să-şi asume responsabilitatea comună pentru promovarea şi facilitarea integrării comunităţilor rome, acordându-le aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi celorlalţi cetăţeni UE.

Deputaţii subliniază de asemenea că expulzările în masă încalcă directiva liberei circulaţii şi, în acelaşi timp, contravin valorilor şi principiilor fundamentale ale UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici