Elicopter moldovean, atacat de talibani în Afganistan. Trei persoane au murit, printre care un moldovean. Armata afgană încearcă să salveze 18 ostatici, dintre care doi moldoveni

Trei persoane au murit în Afganistan, inclusiv un moldovean, după atacarea de către talibani a unui elicopter moldovean privat, care nu lucra pentru ONU, la bordul căruia se aflau trei moldoveni şi 18 afgani, a anunţat premierul interimar Gheorghe Brega după o şedinţă de urgenţă a Guvernului.

16623 afișări
Imaginea articolului Elicopter moldovean, atacat de talibani în Afganistan. Trei persoane au murit, printre care un moldovean. Armata afgană încearcă să salveze 18 ostatici, dintre care doi moldoveni

Elicopter moldovean, atacat de talibani în Afganistan. Trei persoane au murit, printre care un moldovean. Armata afgană încearcă să salveze 18 ostatici, dintre care doi moldoveni (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Armata afgană încearcă să salveze 18 ocupanţi ai elicopterului moldovean, răpiţi de talibani

Armata afgană desfăşoară miercuri o operaţiune în încercarea de a salva 18 persoane, inclusiv doi cetăţeni moldoveni, răpite de talibani marţi, după aterizarea de urgenţă a elicopterului lor într-o regiune instabilă din nordul Afganistanului, relatează AFP în pagina online.

Operaţiunile de căutare, care au fost reluate miercuri dimineaţă, potrivit Ministerului afgan al Apărării, s-au dovedit dificile, deoarece zona în care s-a produs accidentul este parţial controlată de talibani, care încearcă din primăvară să-şi extindă insurecţia în nordul Afganistanului.

Marţi seara, la câteva ore după aterizarea de urgenţă a aparatului, trupele chemate în ajutor în provincia Faryab au întâmpinat rezistenţa insurgenţilor.

În total, 21 de persoane se aflau la bordul elicopterului închiriat de armata afgană de la o societate privată din Republica Moldova.

Cei "trei membri ai echipajului - doi piloţi şi un mecanic (...) sunt cetăţeni moldoveni", a declarat premierul interimar moldovean, Gheorghe Brega. Unul dintre ei a fost ucis, la fel ca alţi doi ocupanţi ai elicopterului, în timp ce doi cetăţeni moldoveni figurează printre cei 18 ostatici, a precizat el.

Aparatul de zbor, de tip Mi-17, a efectuat o "aterizare de urgenţă din cauza unei probleme tehnice, în apropiere de Maimana", capitala provinciei Faryab, a precizat Ministerul afgan al Apărării într-un comunicat.

Rebelii talibani, foarte numeroşi în zona Maimana, s-au deplasat la locul accidentului, în districtul Pashtun Kot, şi au tras focuri de armă asupra pasagerilor.

Premierul moldovean confirmă un mort şi doi ostatici moldoveni în Afganistan

"Este un elicopter privat care operează în Afganistan prin contract cu alte firme private", a declarat Brega după şedinţa de urgenţă a Guvernului pe această temă, citat de ProTV Chişinău.

"Nu este elicopter al ONU. La bord s-au aflat 21 de persoane, dintre care trei sunt moldoveni", a continuat el, adăugând că "n-o să vă dau nume".

"Erau 18 pasageri afgani", a mai precizat premierul.

"Elicopterul probabil că a fost doborât într-o regiune unde se află mulţi tadjici, kîrgîzi", a continuat el.

"Când a aterizat elicopterul, majoritatea pasagerilor erau vii", a mai precizat Brega, adăugând că "talibanii au atacat cu armele", iar "trei persoane sunt decedate".

"Am solicitat ajutorul ţărilor prietene (prezente) în Afganistan, cum ar fi Statele Unite şi România", a anunţat premierul moldovean, precizând că autorităţile moldovene au solicitat ajutorul Statelor Unite "pentru că ei, acolo, deţin controlul la eliberarea ostaticilor".

Premierul moldovean a "scăpat" şi o inadvertenţă, potrivit ProTV Chişinău.

"Talibanii i-au luat (pe moldoveni) drept americani pentru că vorbeau... rusă", a declarat el, citat de postul moldovean.

"Se presupune că un moldovean este decedat", a mai anunţat Brega.

Potrivit Unimedia, Brega a anunţat că Chişinăul se află în legătură cu structurile internaţionale pentru a primi informaţii referitoare la elicopterul implicat în incidentul din Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici