Planul Comisiei Europene de a crea o poliţie europeană de frontieră va întâmpina opoziţia multor state

Propunerea care va oferi Comisiei Europene puterea de a trimite forţe în statele membre UE, pentru a apăra frontiera europeană comună, va întâmpina rezistenţă din partea multor ţări atunci când va fi publicată săptămâna aceasta, relatează Reuters în pagina electronică.

616 afișări
Imaginea articolului Planul Comisiei Europene de a crea o poliţie europeană de frontieră va întâmpina opoziţia multor state

Planul Comisiei Europene de a crea o poliţie europeană de frontieră va întâmpina opoziţia multor state (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

CE vrea să poată mobiliza personalul noii Agenţii Europene de Frontiere şi Pază de Coastă fără consimţământul statului vizat, aşa cum se procedează în prezent, au declarat pentru Reuters oficiali europeni la începutul lunii.

Oficialii UE susţin că aceasta ar fi o opţiune mai degrabă teoretică şi subliniază că orice încălcare a suveranităţii naţionale ar fi contrabalansată de puterea majorităţii statelor membre de a bloca intervenţia Comisiei.

CE va prezenta marţi planul de a consolida agenţia de frontiere Frontex, care ar urma să aibă de şase ori mai mulţi angajaţi, au declarat oficiali UE.

Eşecul de a consolida graniţele externe ar determina mai multe state membe să impună controale la frontierele interne ale blocului comunitar, slăbind spaţiul de liberă circulaţie şi consolidând naţionaliştii antieuropeni precum Frontul Naţional din Franţa.

Dar în timp ce unele puteri ca Franţa şi Germania susţin astfel de prerogative pentru UE, alţi lideri europeni şi-ar putea exprima îngrijorările la summitul de joi. Italia a făcut presiuni pentru o "europenizare" a frontierelor externe pentru a reduce costurile pe care ea şi Grecia le suportă în vederea securizării graniţei maritime din Mediterana.

"Această idee va întâmpina opoziţia multor state membre", a declarat un diplomat european. "Considerăm că o asemenea soluţie ar fi un amestec prea mare în competenţele interne ale statelor membre", a adăugat acesta.

"Comisia ne testează limitele", a subliniat un alt diplomat, comparând acest demers cu sistemul de cote obligatorii pentru preluarea imigranţilor, care a înfuriat est-europenii.

Germania şi Franţa, îngrijorate de pericolul reprezentat pentru sistemul Schengen de cei un milion de imigranţi care au sosit pe mare pîn Italia şi Grecia anul acesta şi se îndreptau spre nordul Europei, au cerut control central asupra frontierelor externe ale spaţiului de liberă circulaţie şi, în ultimă instanţă, puterea de a trimite forţe europene neinvitate.

Dar chiar şi susţinătorii planului de la Bruxelles recunosc că va întâmpina rezistenţă. "Toată lumea susţine consolidarea Frantex, dar cnâd vine vorba de o poliţie de frontieră comună va trebui să vedem. Au existat îngrijorări", a declarat un diplomat.

Guvernele aşteaptă să judece propunerea după ce o vor vedea, dar unii diplomaţi au afirmat că statele ar putea cere măsuri de protecţie mai puternice în faţa riscului de a fi obligate de CE să acţioneze. Riscul actual ca un stat să fie suspendat din acordul Schengen dacă nu apără frontiera externă a UE este suficient, argumentează unii diplomaţi.

Oficiali UE au declarat vineri că poliţiştii de frontieră străini vor fi sub comandă locală atunci când vor fi mobilizaţi. la fel ca în prezent.

Detaliile planului vor fi anunţate marţi, alături de propunerile privind transferarea refugiaţilor sirieni direct din Turcia în Europa şi modificarea regulilor Schengen pentru a îmbunătăţi securitatea în urma atacurilpor din 13 noiembrie de la Paris. Liderii UE se vor întâlni două zile mai târziu, dar probabil nu vor discuta acest subiect în profunzime.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici