Poliţia britanică a arestat 57 de manifestanţi anti-G8, la Londra

Poliţia a intervenit în forţă, marţi, la Londra, în două clădiri ocupate de către anticapitalişti în timpul primelor manifestaţii împotriva viitorului summit G8, acţiune soldată cu arestarea a 57 de persoane.

106 afișări
Imaginea articolului Poliţia britanică a arestat 57 de manifestanţi anti-G8, la Londra

Poliţia britanică a arestat 57 de manifestanţi anti-G8, la Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scotland Yard a mobilizat aproximativ 1.200 de poliţişti, marţi, în capitala britanică, cu ocazia primei zile de manifestaţii împotriva summitului G8.

O sută de scutieri au intervenit într-un comisariat dezafectat din Beak Street, în cartierul Soho (centrul Londrei), pe care manifestanţii au desfăşurat unbanner: "Şi dacă distrugem G8?".

Poliţia a acţionat "după ce a primit informaţii potrivit cărora la această adresă mai mulţi indivizi dispun de arme şi au intenţia să cauzeze pagube, şi să provoace tulburări", a precizat Scotland Yard.

Poliţia a intervenit, de asemenea, într-o a doua clădire părăsită din centrul Londrei, pe Norton Folgate, unde s-au reunit aproximativ 20 de persoane. Trei dintre ele au fost reţinute pentru că au adus pagube proprietăţii.

Aproximativ 150 de manifestanţi au defilat în capitala Marii Britanii în cadrul unui "Carnaval anticapitalism" organizat de grupul "StopG8". Ei au fost opriţi de poliţie în apropierea magazinului de lux Fortnum&Mason, care a fost deteriorat în 2011 în timpul unor manifestaţii împotriva tăierilor bugetare.

Manifestaţia s-a soldat cu ciocniri între manifestanţi şi poliţişti, potrivit unui fotograf al AFP.

"Fără frontieră, fără închisoare, fără capitalism", se putea citi pe o pancartă fluturată de către manifestanţi cu faţa ascunsă sub fulare.

Manifestaţiile paşnice sunt "vitale într-o societate democratică, cu condiţia ca ele să se facă în cadrul legii", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Interne. Dar, în caz de "comportament violent sau ameninţător" din partea manifestanţilor, "poliţia are puterea să acţioneze", a adăugat ea pentru a justifica acţiunea întreprinsă de Scotland Yard.

Liderii celor mai industrializate opt ţări, între care preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin, trebuie să se reunească pe 17 şi 18 iunie la Lough Erne, în Irlanda de Nord.

Odată cu apropierea summitului G8, măsurile de securitate au fost consolidate în Irlanda de Nord, unde 3.500 de poliţişti au fost trimişi cu ocazia acestei reuniuni. O zonă de interdicţie aeriană a fost decretată pe o parte a provinciei britanice în timpul summitului, iar avioane fără pilot vor fi utilizate pentru a supraveghea teritoriul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici