Politicieni din mai multe partide lansează o campanie pentru menţinerea Marii Britanii în UE

Politicieni britanici membri ai mai multor partide au lansat miercuri o campanie pentru menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană (UE), la o săptămână după discursul în care premierul David Cameron s-a angajat să organizeze un referendum asupra acestei probleme până în 2017.

441 afișări
Imaginea articolului Politicieni din mai multe partide lansează o campanie pentru menţinerea Marii Britanii în UE

Politicieni din mai multe partide lansează o campanie pentru menţinerea Marii Britanii în UE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Doi membri ai Guvernului, conservatorul Kenneth Clarke şi liberal-democratul Danny Alexander, precum şi fostul ministru laburist Peter Mandelson s-au alăturat acestui "Centru pentru influenţa britanică".

Grupul şi-a exprimat, într-un comunicat, intenţia de a "combate eurofobia şi a promova un program de reformă şi creştere care să servească interesul naţional britanic".

Peter Mandelson, un fost comisar european şi un apropiat al lui Tony Blair, i-a acuzat pe eurofobi de "minciuni şi falsă propagandă" şi a îndemnat Marea Britanie să înceteze "toanele şi contemplarea de sine" în legătură cu apartenenţa sa la UE.

Kenneth Clarke, un ministru fără portofoliu, a avertizat că un vot în favoarea unei ieşiri din UE ar fi o "eroare fatală". Susţinând totuşi dorinţa lui David Cameron de a reforma UE, acesta a subliniat că Marea Britanie este "foarte puternică datorită participării sale la o piaţă de 500 de milioane de persoane".

La rândul său, Danny Alexander, secretat de Stat al Trezoreriei, a calificat ca de "neînţeles" dorinţa premierului de a lua înapoi unele competenţe importante de la UE. "Putem oferi o alternativă mai seducătoare, şi anume un Regat Unit mai puternic şi influent în Europa şi, deci, mai influent în lume", a spus el.

Într-un discurs-cheie, David Cameron a anunţat, la 23 ianuarie, că doreşte renegocierea condiţilor de apartenenţă ale Marii Britanii la Uniunea Europeană, urmată de organizarea unui referendum, până la sfârşitul lui 2017, care îi va pune pe britanici să opteze între a rămâne sau a părăsi UE.

David Cameron se află sub presiunea aripii eurosceptice a partidului său şi a unei opinii majoritare favorabile unei ieşiri din UE, potrivit unor sondaje recente. Însă discursul premierului conservator a suscitat disensiuni în coaliţia guvernamentală şi a atras critici din partea partenerilor europeni şi a Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici