Posibil amendament în Rusia, conform căruia unii jurnalişti ar putea fi consideraţi "agenţi străini"

Unii membri ai presei ar putea fi consideraţi drept "agenţi străni" în Rusia, ca şi organizaţiile nonguvernamentale ce intră sub incidenţa unei legi adoptate vineri, potrivit ediţiei de luni a cotidianului Izvestia, care citează parlamentari ai partidului Rusia Unită.

208 afișări
Imaginea articolului Posibil amendament în Rusia, conform căruia unii jurnalişti ar putea fi consideraţi "agenţi străini"

Posibil amendament în Rusia, conform căruia unii jurnalişti ar putea fi consideraţi "agenţi străini" (Imagine:Mediafax foto)

Potrivit publicaţiei apropiate puterii, amendamentele legii privind presa vor fi prezentate la reluarea sesiunii parlamentare în Dumă (Camera inferioară), unde Rusia Unită, partid prezidat până la întoarcerea la Kremlin, de Vladimir Putin, dispune de majoritate absolută.

Este vorba despre introducerea în lege a noţiunii de "presă care acţionează în interesul unui stat străin", potrivit aceleiaşi surse, care precizează că presa vizată este cea care beneficiază de finanţare venind din străinătate.

"Societatea are dreptul de a şti cine finanţează aceşti reprezentanţi ai celei de a patra puteri şi cât de independenţi sunt", a declarat deputatul Ilia Kostunov. "Cred că povestea agenţilor străini nu s-a încheiat încă", a adăugat acesta.

"Ştim că în ţară acţionează diferite site-uri de informare, ziare, reviste a căror finanţare este opacă", a declarat un alt parlamentar al partidului Rusia Unită, Vladimir Burmatov.

Duma a adoptat vineri o propunere de lege foarte controversată, calificând drept "agenţi străini" şi supunând unui control suplimentar organizaţiile nonguvernamentale care beneficiază de finanţare din străinătate şi care au o activitate considerată "politică" în Rusia.

Această nouă lege se adaugă unui set de amendamente adoptate în ultimele săptămâni, printre care şi cele care încadrează penal calomnia, care instaurează un control sporit asupra Internetului sau înăspresc legislaţiei ce reglementează manifestaţiile publice.

Opoziţia rusă şi apărătorii drepturilor omului au criticat aceste măsuri drept represive, în urma anchetelor judiciare, a percheziţiilor şi interogatoriilor care au vizat opoziţia de la întoarcerea la Kremlin a lui Vladimir Putin, în mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici