Posibil atac cibernetic asupra sistemului de colectare a datelor la referendumul din R. Moldova

Sistemul electronic de colectare a datelor de la secţiile de votare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova a căzut, a anunţat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, adăugând că autorităţile analizează ipoteza unui atac cibernetic, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia online.

22 afișări
Imaginea articolului Posibil atac cibernetic asupra sistemului de colectare a datelor la referendumul din R. Moldova

Posibil atac cibernetic asupra sistemului de colectare a datelor la referendumul din R. Moldova (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

"Analizăm ipoteza unui atac cibernetic. Am solicitat Centrului pe Telecomunicaţii Speciale să verifice acest lucru, apoi vom veni cu detalii", a declarat Cicocan duminică.

Sistemul a fost implementat pentru prima dată în Republica Moldova. Prin intermediul acestui sistem se colectează datele privind rata de participare a alegătorilor din teritoriu.

Iurie Ciocan a dat asigurări că în urma acestui atac voturile alegtărilor nu sunt afectate şi că datele despre vot sunt în prezent prelucrate manual.

Din cauza acestor defecţiuni, primele date prezentate de CEC erau total greşite, anunţând o rată de participare, la ora 10, de mai puţin de un procent.

Cetăţenii moldoveni votează duminică în cadrul unui referendum constituţional crucial pentru viitorul ţării, referitor la alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici