Premierul bulgar Plamen Oreşarski avertizează în privinţa unei noi crize politice

Premierul bulgar Plamen Oreşarski, susţinut de socialişti, a avertizat luni faţă de apariţia unui nou impas politic dacă ar demisiona, înaintea unor noi manifestaţii prevăzute în cursul serii.

93 afișări
Imaginea articolului Premierul bulgar Plamen Oreşarski avertizează în privinţa unei noi crize politice

Plamen Oreşarski (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"O demisie nu va rezolva nimic. Să fim realişti. Vom avea un Cabinet interimar timp de mai multe luni şi noi alegeri care ar crea din nou aceeaşi situaţie politică", a declarat Oreşarski, un economist neafiliat politic învestit în funcţie la sfârşitul lunii mai, într-un interviu acordat postului de televiziune privat bTV.

"Şi, în toată această perioadă, numeroase domenii riscă să intre în colaps", a spus el, menţionând energia şi sistemul de sănătate.

Peste 15.000 de persoane au manifestat duminică, la Sofia, acuzând guvernul de obedienţă în faţa oligarhiei şi cerând demisia lui Oreşarski. Mobilizarea aminteşte de cea din această iarnă, atunci când bulgarii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de scumpirea electricităţii, sărăcie şi corupţie.

Precedentul Guvern conservator, condus de Boiko Borisov, a demisionat, antrenând organizarea unor alegeri legislative anticipate la 12 mai.

Noi manifestaţii sunt prevăzute în cursul după-amiezii de luni, la Sofia.

Nominalizarea rapidă, vineri, la conducerea Agenţiei Naţionale de Securitate (DANS) a unui tânăr deputat controversat în vârstă de 32 de ani, Delian Peevski, provenit din partidul minorităţii musulmane turce (MDL), a declanşat manifestaţiile.

Delian Peevski, fără experienţă, dar cu legături cu un mare grup de presă şi o bancă, a renunţat între timp la funcţie. La rândul său, Oreşarski a recunoscut că nominalizarea sa a constituit o eroare, însă nu a reuşit să calmeze tensiunile în rândurile societăţii şi clasei politice a celei mai sărace ţări din Uniunea Europeană.

"Eu sunt conştient de faptul că Guvernul a pierdut o parte din legimitatea sa. Dar, în cazul în care demisionez acum, nu va exista nicio legitimitate de orice fel. Este periculos", a anunţat Oreşarski.

Dacă socialiştii şi aliatul lor din Parlament, MDL, şi-ar retrage sprijinul, atunci Guvernul va trebui să demisioneze, a adăugat el.

Cabinetul lui Plamen Oreşarski este sprijinit deschis de 120 de deputaţi socialişti şi ai MDL dintr-un total de 240, şi sprijinit tacit de ultranaţionaliştii din cadrul formaţiunii Ataka.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici