Premierul demisionar Ahmet Davutoglu, însărcinat cu formarea noului Guvern turc

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a însărcinat joi pe premierul demisionar Ahmet Davutoglu să formeze noul guvern, deschizând astfel calea constituirii unei coaliţii, la peste o lună de la alegerile legislative.

106 afișări
Imaginea articolului Premierul demisionar Ahmet Davutoglu, însărcinat cu formarea noului Guvern turc

Premierul demisionar Ahmet Davutoglu, însărcinat cu formarea noului Guvern turc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele nostru i-a dat lui Ahmet Davutoglu mandatul pentru a forma al 63-lea guvern", a scris pe contul său de Twitter Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al Executivului de la Ankara.

În cazul în care partidele politice care au acces în Parlament, la 7 iunie, nu vor găsi un acord în vederea formării guvernului în termen de 45 de zile, noi alegeri vor avea loc.

Şeful statului turc este aspru criticat în ţară pentru că nu a reuşit să tranşeze această problemă, deşi a trecut deja peste o lună de la alegerile legislative în cadrul cărora Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) nu a mai reuşit să obţină majoritatea absolută.

Încă nu există niciun indiciu cu privire la structura noului guvern de coaliţie şi nici dacă AKP este capabil să se alieze cu partidul de extremă-dreapta MHP (Partidul Acţiunii Naţionaliste) sau cu cel mai important din opoziţie, provenit din stânga laică, CHP (Partidul Republican al Poporului).

Ahmet Davutoglu se va întâlni cu liderii celor trei principale partide de opoziţie în cursul unei prime runde de negocieri, care se va încheia miercurea viitoare, au anunţat surse apropiate premierului demisionar.

Pe plan ideologic, naţionaliştii par mai apropiaţi de AKP, dar o astfel de alianţă ar putea fi în defavoarea procesului de pace cu kurzii.

Surse au declarat pentru Reuters că unii membri de vârf ai AKP iau în calcul constituirea unei mari coaliţii cu CHP.

Unii aleşi din opoziţie îl suspectează pe Erdogan că a întârziat lansarea procesului de negocieri cu scopul de a deruta opoziţia şi de a se asigura că AKP va deţine rolul principal la reuniunea Înaltului Consiliu Militar, care va avea loc luna viitoare, în cursul căreia vor fi reînnoite cele mai imnportante posturi din conducerea armatei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici