Summitul UE pe tema acordului Brexit ar putea fi anulat. Avertismentul dat de premierul Spaniei

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a avertizat vineri că summitul UE pe tema acordului Brexit, programat duminică, ar putea fi anulat în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind statutul viitor al provinciei britanice Gibraltar, informează postul Sky News.

1187 afișări
Imaginea articolului Summitul UE pe tema acordului Brexit ar putea fi anulat. Avertismentul dat de premierul Spaniei

Summitul UE pe tema acordului Brexit ar putea fi anulat. Avertismentul dat de premierul Spaniei

"Dacă nu va exista nicio înţelegere, este evident că ceea ce se va întâmpla este că cel mai probabil Consiliul European nu va avea loc", a declarat liderul Guvernului spaniol, aflat într-o vizită oficială la Havana.

Oficialii de la Madrid au acuzat Marea Britanie că a introdus o clauză în acordul de retragere care ar permite ca în provincia britanică Gibraltar să fie aplicaţi termenii unui viitor tratat comercial cu UE fără să mai fie necesar acordul Spaniei.

Marco Aguiriano, secretarul de stat pentru UE de la Madrid a declarat: "Suntem îngrijoraţi pentru că acest paragraf, introdus aproape în mod perfid şi sub acoperirea întunericului, ar putea fi folosit de Marea Britanie în viitor pentru a susţine că un viitor acord între UE şi Marea Britanie ar putea fi aplicat în Gibraltar fără a necesita neapărat acordul prealabil al Spaniei".

Londra doreşte ca acordul privind ieşirea Marii Britanii din UE şi cel privind relaţiile viitoare post-Brexit să se aplice şi provinciei Gibraltar, în timp ce Madridul vrea ca viitorul statut al acestui teritoriu să fie negociat bilateral.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici