Premierul Spaniei: Nu a existat un referendum pentru independenţă în Catalonia / Carles Puigdemont: Cetăţenii din Catalonia şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat duminică că statul de drept a prevalat în Catalonia, întrucât a fost blocată organizarea unui referendum privind independenţa regiunii, demers considerat ilegat de către instanţele judecătoreşti, în timp ce Carles Puigdemont, liderul guvernului regiunii autonome Catalonia, a declarat că populaţia şi-a câştigat dreptul de a avea un stat independent de Spania, relatează site-ul agenţiei Reuters.

2401 afișări
Imaginea articolului Premierul Spaniei: Nu a existat un referendum pentru independenţă în Catalonia / Carles Puigdemont: Cetăţenii din Catalonia şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent

Premierul Spaniei: Nu a existat un referendum pentru independenţă în Catalonia / Carles Puigdemont: Cetăţenii din Catalonia şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent

Populaţia din Catalonia a fost păcălită să participe la un vot interzis, consideră Rajoy, adăugând că referendumul a fost o strategie a guvernului regional împotriva armoniei democratice şi "o cale care nu duce nicăieri".

"Astăzi nu a existat un referendum de autodeterminare în Catalonia. Statul de drept rămâne în vigoare cu toată puterea sa. Ar fi fost mai uşor pentru toată lumea să se uite în altă parte. A fost un atac real asupra supremaţiei legii ... la care statul a reacţionat cu fermitate şi calm. Ne-am îndeplinit obligaţia, am acţionat conform legii şi numai conform legii. Responsabilitatea pentru aceste acte violente revine exclusiv celor care au promovat ruptura legalităţii şi a coexistenţei. Referendumul a fost un proces care a servit doar pentru a semăna divizare, pentru a împinge cetăţenii la confruntări şi la revolte pe străzi", a declarat Mariano Rajoy.

Premierul Spaniei le-a mulţumit forţelor de securitate pentru aplicarea legii şi pentru îndeplinirea misiunii lor. El a cerut, de asemenea, o întâlnire cu reprezentanţii tuturor partidelor pentru a discuta viitorul ţării în urma referendumului eşuat.

Ministerul spaniol de Interne a anunţat că 33 de poliţişti au fost răniţi în urma confruntărilor violente cu protestatarii, iar numărul total al persoanelor rănite a ajuns la 844.

Carles Puigdemont, liderul guvernului regiunii autonome Catalonia, a declarat duminică faptul că populaţia şi-a câştigat dreptul de a avea un stat independent de Spania şi a anunţat că va transmite rezultatele referendumului către Parlamentul catalan.

n această zi de speranţă şi de suferinţă, cetăţenii Cataloniei şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent sub forma unei republici. Guvernul meu, în următoarele câteva zile, va trimite rezultatele votului de astăzi către Parlamentul catalan, unde se află suveranitatea poporului nostru, astfel încât acesta să poată acţiona în conformitate cu legea referendumului", a spus Puigdemont într-o adresare televizată, fiind înconjurat de membri ai guvernului său.

Legea referendumului prevede o declaraţie unilaterală de independenţă din partea Parlamentului regional al Cataloniei în cazul în care majoritatea voturilor exprimate sunt pentru separarea de Spania.

Carles Puigdemont le-a mulţumit participanţilor la referendum, "care au rezistat hărţuirii şi represiunii" şi a cerut comunităţii europene să nu ignore incidentele violente care au avut loc la Barcelona.

"Statul spaniol a scris astăzi o pagină ruşinoasă a istoriei relaţiei sale cu Catalonia şi din păcate nu este pentru prima dată. Situaţia generată în Catalonia prin intransigenţă, represiune, ostilitate nu mai este o chestiune internă. Astăzi, Catalonia a câştigat multe referendumuri. Avem dreptul la libertate, să trăim în pace, în afara unui stat care nu face altceva decât să impună. Noi, catalanii, am câştigat respectul Europei, noi suntem cetăţeni europeni care suferim aceste abuzuri", a mai spus şeful executivului Cataloniei.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici