Premierul turc: A considera Ierusalimul capitală indivizibilă a Israelului este o "nebunie"

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat sâmbătă, în deschiderea summitului Ligii Arabe, că a considera Ierusalimul drept capitală indivizibilă a statului evreu este "o nebunie".

215 afișări
Imaginea articolului Premierul turc: A considera Ierusalimul capitală indivizibilă a Israelului este o "nebunie"

Premierul turc: A considera Ierusalimul capitală indivizibilă a Israelului este o "nebunie" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Israelul consideră "că Ierusalimul unificat este capitala Israelului. Este o nebunie şi nu ne angajează în nici un fel", a spus Erdogan, conform traducerii în arabă a declaraţiilor sale, susţinute în limba turcă.

"Ierusalimul este pupila ochilor lumii musulmane (...) şi nu putem accepta nici o atingere din partea Israelului asupra Ierusalimului şi a locurilor musulmane", a adăugat el.

"Încălcările comise de Israel la Ierusalim sunt incompatibile cu dreptul internaţional şi dreptul umanitar", a afirmat Erdogan, apreciind că statul evreu "nu încalcă numai dreptul internaţional, ci şi istoria".

El a apreciat că, "dacă arde Ierusalimul, înseamnă că arde şi Palestina", adăugând: "Iar dacă arde Palestina, înseamnă că arde Orientul Mijlociu".

Ierusalimul de Est, anexat de Israel după războiul din 1967, se află în centrul disputelor israeliano-palestiniene. Israelul consideră Ierusalimul drept capitală "eternă şi indivizibilă", în timp ce partea palestiniană vrea să îşi instaleze capitala în partea orientală a Oraşului Sfânt.

Tot în Ierusalimul de Est se află şi Esplanada Moscheilor, unde se află Domul Stâncii şi moscheea al-Aqsa, venerate de musulmani; la rândul lor, Muntele Templului este considerat drept cel mai sacru loc al iudaismului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici