Presa internaţională relevă faţa dublă a thatcherismului

Editorialişti relevau marţi, în lume, "dubla faţă a thatcherismului", unii insistând asupra eşecurilor "dovedite" ce persistă până în prezent ale ultraliberalismului simbolozat de către defuncta Margaret Thatcher, alţii salutând o "Doamnă de Fier" care a salvat economia britanică.

1116 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională relevă faţa dublă a thatcherismului

Presa internaţională relevă faţa dublă a thatcherismului (Imagine: Mediafax foto/AFP)

LA CROIX

"Criza anilor 2000 este şi criza thatcherismului, pe care acoliţii săi au dus-o la extreme", proclamă cotidianul francez de stânga La Libération, descriind o politiciană care "va duce naţionalismul la limitele şovinismului şi xenofobiei antieuropene".

"Doamna de Fier este cea care, prima într-una dintre marile puteri occidentale, va aplica politici ca privatizările, dereglementarea la nivel social sau liberalizarea financiară", scrie cotidianul catolic francez La Croix.

LE FIGARO

Doar Le Figaro, de dreapta, se livrează unei adevărate apologii a "thatcherismului". "Ea lasă o moştenire valabilă dincolo de insulele britanice şi frontierele ideologice", scrie editorialistul, care nu ezistă să afirme că "Franţa şi Europa de astăzi ar avea nevoie de lideri de calibrul său".

SUDDEUTSCHE ZEITUNG

În Germania, Süddeutsche Zeitung (Munchen) consacră o pagină întreagă morţii lui Thatcher, doamna cu "inima de fier". "Ea a marcat Marea Britanie ca nimeni altcineva. Toată lumea este de această părere, atât cei care o iubeau, cât şi cei care o detestau", scrie ziarul.

TAGESSPIEL

Tagesspiegel (Berlin) o cataloghează pe Thatcher drept "infirmiera naţiunii britanice care le-a administrat concetăţenilor săi o poţiune pe cât de amară, pe atât de necesară".

"Nu era iubită, (ci) era admirată", scrie tabloidul Bild. "Era o Queen în civil", rezumă ziarul, care subliniază că Thatcher a trăit reunificarea germană, în 1990, ca pe o tragedie.

MOSKOVSKI KOMSOMOLEŢ

Presa rusă scrie că Lady Thatcher se numără printre "groparii" fostei Uniuni Sovietice, aşa cum titrează cotidianul popular Moskovski Komsomoleţ, amintind că numele de "doamnă de fier" a fost lansat de către propaganda sovietică de la vremea respectivă.

Presa belgiană analizează moştenirea lăsată de către baroana Thatcher atât pe plan european, cât şi în Marea Britanie.

LE SOIR

Le Soir apreciază că "Doamna de Fier a depus toată energia pentru a modela Europa, pentru a îi pune frâu. În prezent este necesar să constatăm (că) Margaret Thatcher a reuşit în mare parte. Trebuie să salutăm un adversar înfrânt definitiv, chiar dacă pe un alt câmp de bătălie", scrie ziarul.

LA LIBRE

La Libre Belgique consacră opt pagini speciale "moştenirii anilor Thatcher", insistând asupra "celor două feţe ale thatcherismului" şi subliniind că "revenirea la creştere" şi "prestigiul restaurat au, de asemenea, o faţă mai sumbră, şi anume adâncirea inegalităţilor sociale şi peste 2,5 milioane de şomeri" în Marea Britanie.

"Fiica de băcan ce a marcat o epocă", titrează pe prima pagină ziarul italian Corriere della Sera, prezentând-o pe Thatcher ca pe o "revoluţionară conservatoare".

IL SOLE 24 ORE

Romano Prodi, fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE) şi fost premier italian de centru-stânga, apreciază, pentru cotidianul Il Sole 24 Ore, că ideile lui Thatcher au contribuit la deschiderea căii către criza financiară mondială. "Thatcher a redus statul la nimic", subliniază Prodi.

IL MESSAGGERO

Il Messaggero constată că "fanii" ei în Italia constituie "o minoritate", adăugând că "thatcherismul" este "incompatibil cu caracterul nostru naţional".

La Hong Kong, comentariile reflectă amărăciunea persistentă cu privire la negocierile purtate de Thatcher cu Beijingul asupra viitorului coloniei britanice, înainte de retrocedarea acesteia către China, în 1997.

THE SOUTH CHINA MORNING

The South China Morning o prezintă ca pe "un gigant al secolului al XX-lea", dar notează totodată incapacitatea acesteia de a negocia cu Deng Xiaoping retrocedarea Hong Kongului.

THE APPLE DAILY

Ziarul de limbă chineză The Apple Daily, cunoscut ca oponent al regimului de la Beijing, oferă asigurări că Thatcher a apărat "exclusiv interesele britanice" în cadrul acestor negocieri, însă îi recunoaşte leadershipul dominant.

Presa chineză de stat o salută pe Thatcher ca pe un lider "excepţional", care a acceptat "cu înţelepciune compromisuri" privind viitorul Hong Kongului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici