Preşedintele OSCE: Referendumul din Crimeea este "ilegal". Observatorii îşi vor continua misiunea în Ucraina

Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter, a apreciat marţi că referendumul prevăzut să aibă loc duminică în Crimeea este "ilegal". Observatorii Organizaţiei îşi vor continua misiunea "în sudul şi estul" Ucrainei, după ce au încercat fără succes să intre în Crimeea săptămâna trecută.

271 afișări
Imaginea articolului Preşedintele OSCE: Referendumul din Crimeea este "ilegal". Observatorii îşi vor continua misiunea în Ucraina

Preşedintele OSCE, Didier Burkhalter (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În forma sa actuală, referendumul privind (statutul) Crimeei, prevăzut să aibă loc la 16 martie, nu este în conformitate cu Constituţia Ucrainei şi trebuie să fie considerat ilegal", a anunţat Burkhalter, citat într-un comunicat.

Pentru a fi legal, orice referendum privind gradul de autonomie sau suveranitatea Crimeei trebuie să respecte Constituţia Ucrainei şi să fie în concordanţă cu dreptul internaţional, a subliniat el, îndemnând "toţi actorii să se abţină de la susţinerea activităţilor anticonstituţionale".

Totodată, el a apreciat că OSCE nu poate efectua o misiune de monitorizare a referendumului, deoarece condiţiile organizaţiei nu sunt îndeplinite.

El a declarat că, în general, procesul privind modificarea Constituţiei şi discuţiile referitoare la autonomie regională sunt complexe şi necesită timp.

Preşedintele OSCE s-a pronunţat din nou pentru crearea "unui grup de contact" internaţional şi a invitat toate părţile se se implice într-un "dialog structurat", cu scopul de a evita tensiunile.

Observatorii OSCE îşi vor continua misiunea în Ucraina

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) îşi vor continua misiunea "în sudul şi estul" Ucrainei, după ce au încercat fără succes să intre în Crimeea săptămâna trecută, a anunţat marţi OSCE, relatează AFP.

Paisprezece ţări membre au dat curs până în prezent cererii noilor autorităţi de la Kiev privind efectuarea unei misiuni în estul şi sudul Ucrainei, prevăzută să dureze până duminică.

Cincizeci şi patru de observatori civili şi militari, originari din 29 de ţări, au fost trimişi săptămâna trecută în Crimeea, în speranţa de a detensiona situaţia. Însă ei au fost împiedicaţi în trei rânduri să intre pe teritoriul peninsulei ucrainene. În cursul ultimei tentative, la 8 martie, ei au fost avertizaţi chiar cu focuri de arme de către susţinători ai Rusiei.

Autorităţile separatiste din Crimeea au adoptat marţi o declaraţie de independenţă şi au făcut încă un pas spre alipirea la Rusia.

Totodată, Numeroase manifestaţii proruse se desfăşoară în mai multe oraşe din estul şi sudul Ucrainei.

OSCE nu a precizat în care dintre aceste oraşe îşi va trimite în misiune observatorii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici