Preşedinţii UE şi CE spun că înţeleg motivaţia mişcării "indignaţilor"

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-au exprimat luni înţelegerea pentru mişcarea "indignaţilor", considerând că sectorul financiar ar trebui să aibă o participare mai mare la măsurile anticriză.

306 afișări
Imaginea articolului Preşedinţii UE şi CE spun că înţeleg motivaţia mişcării "indignaţilor"

Jose Manuel Barroso (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Înţeleg frustrarea indignaţilor, care este, într-o mare măsură, consecinţa a ceea ce se întâmplă în sectorul financiar", a afirmat Barroso într-o conferinţă de presă.

Sute de mii de oameni au manifestat weekend-ul trecut, în numeroase ţări, împotriva capitalismului excesiv.

"Nu avem nimic cu sectorul financiar, vrem să rămână solid în Europa, dar, în acelaşi timp, trebuie să înţeleagă că trebuie respectat un minim de criterii etice", a spus Barroso, invitând sectorul financiar să contribuie mai mult spre binele tuturor.

În aceeaşi idee, preşedintele UE a spus că este "de înţeles" că măsurile de austeritate întreprinse într-un număr mare de ţări nu sunt populare.

Van Rompuy a calificat drept legitimă "îngrijorarea tinerilor privind locurile de muncă".

El a arătat că sunt necesare măsuri care să redistribuire echitabil eforturile.

"În această privinţă, sectorul financiar ar putea juca un rol important", a adăugat Van Rompuy, cu câteva zile înainte de un summit european la care în prim-plan va fi asigurarea solidităţii sectorului financiar.

La summitul de duminica viitoare va fi discutată recapitalizarea băncilor, dar şi asumarea de către acestea a unor pierderi mai mari legate de deţinerile de obligaţiuni suverane ale Greciei, comparativ cu nivelul de 21% convenit în iulie, considerat acum insuficient.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici