Presupusa spioană rusoaică Anna Chapman, de la femeie de afaceri la o nouă Mata Hari

O tânără rusoaică în vârstă de 28 de ani, roşcată şi cu ochii verzi, recent debarcată la New York, a trecut, în decurs de câteva ore, de la statutul unei femei de afaceri la cel de Mata Hari, ajungând pe prima pagină a multor ziare.

254 afișări
Imaginea articolului Presupusa spioană rusoaică Anna Chapman, de la femeie de afaceri la o nouă Mata Hari

Presupusa spioană rusoaică Anna Chapman, de la femeie de afaceri la o nouă Mata Hari

"Red Head" ("Roşcata"), titrează cotidianul New York Post, care publică pe prima pagină o fotografie a femeii cu numele Anna Chapman, arestată duminică seară împreună cu alte nouă persoane, în cadrul unei vaste operaţiuni împotriva unei presupuse reţele de spionaj în beneficiul Rusiei.

Ca o amintire neplăcută a Războiului Rece, ziarul face o legătură între culoarea părului presupusei spioane şi cea a drapelului fostei Uniuni Sovietice.

În plângerea FBI, ea este acuzată că a furnizat informaţii unui oficial rus cu care comunica pe laptop în ultimele luni, în fiecare miercuri, de la o bibliotecă din West Village, pe un site secret.

Tânăra femeie a compărut luni după-amiază în faţa unui tribunal federal din Manhattan, unde judecătorul James Cott a ordonat menţinerea sa în detenţie preventivă. Îmbrăcată în blugi şi cu un tricou alb, discutând mai multe minute în şoaptă cu un avocat, Anna Chapman a fost dusă din nou în arest, cu cătuşe la mâini, alături de alţi patru inculpaţi prezenţi cu ea la Parchet.

Rusoaica s-a stabilit la New York în februarie, venind de la Moscova, după un divorţ, notează New York Post şi un site de informaţii rus, lifenews.ru.

Într-un interviu postat pe site-ul Youtube, "Anya" Chapman afirmă că vrea să creeze o reţea de recrutare de tineri profesionişti în cele două oraşe ale lumii unde există cele mai multe talente, Moscova şi New York".

În înregistrarea video, care face parte dintr-o serie intitulată "Educaţie online pentru start-up", ea povesteşte că a trăit mulţi ani la Londra, lucrând acolo în cadrul unei societăţi de investiţii. La Moscova, ea a creat un site de căutări de proprietăţi imobiliare.

La New York, ea a demarat o afacere, "Time Venture", specializată în "tehnologie, internet, media şi petrecere a timpului liber". "Elaborez strategii de dezvoltare internaţională a întreprinderilor nou-înfiinţate", precizează ea.

La proces, valoarea societăţii sale a fost estimată "la aproximativ două milioane de dolari".

Avocatul Robert Baum a încercat să-l convingă pe judecător de nevinovăţia tinerei.

"Spuneţi că această reţea este supravegheată de mai multe decenii, dar clienta mea nu a pus niciodată piciorul în Statele Unite înainte de 2005 şi nu locuieşte aici decât de câteva luni, cu o viză care i-a fost ridicată sâmbăta trecută", a subliniat el.

"Singurele persoane pe care le suna de la telefonul mobil sunt părinţii şi când i s-a trimis un paşaport fals ea a mers imediat cu el la poliţie şi atunci a fost arestată", a afirmat avocatul.

Judecătorul a apreciat că, după citirea plângerii FBI, "era puţin probabil ca ea să fie nevinovată în totalitate" şi a refuzat cererea apărării.

Pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook, Anna Chapman scrie: "Dacă poţi să îţi imaginezi un lucru, atunci poţi să-l realizezi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici