PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea | Rusia şi China sabotează democraţiile occidentale, susţinînd prin mişcarea QAnon apărarea ”drepturilor personale” şi toate ”conspiraţiile” anti-vaccinare

Am prieteni care se manifestă vocal împotriva vaccinării anti-Covid şi/sau purtării măştii. Ei nu sînt deloc dintre cei cu mintea prea odihnită, pe care abia acum aşezarea sub acest stindard să-i fi scos din anonimat, precum pe doamna Şoşoacă.

2734 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea | Rusia şi China sabotează democraţiile occidentale, susţinînd prin mişcarea QAnon apărarea ”drepturilor personale” şi toate ”conspiraţiile” anti-vaccinare

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea | Rusia şi China sabotează democraţiile occidentale, susţinînd prin mişcarea QAnon apărarea ”drepturilor personale” şi toate ”conspiraţiile” anti-vaccinare

Cred însă că toate cele adunate în ultimul an i-au obosit şi i-au făcut mult mai permeabili, ducîndu-i de la ”epifanie” la ”apofenie”.

 

Boala minţilor odihnite, sau a celor obosite de vremurile în care trăim

Epifania e iluminare – a credinţei şi descoperirii. Apofenia, în schimb, denumeşte în mod obişnuit o eroare de percepţie, care nu explică o perspectivă asupra naturii realităţii şi nici a interconectării sale, ci e un proces de experimentare repetitivă şi monotonă a unor semnificaţii care nu se mai înscriu în convenţia normalităţii, în întregime autoreferenţiale. Ea poate ajunge pînă la comportamente paranoide. Apofania e cea mai permeabilă la ”teoriile conspiraţiei”, care sînt adoptate ca puncte de vedere personale, însuşite cu convingere şi fără a mai accepta puncte de vedere contrare.

”Apofenia” anitvaccinării, care apare printre oameni foarte credincioşi şi deloc lipsiţi de informaţii a fost, în opinia mea, agregată de ofensiva prostească a statului împotriva Bisericii, prin măsurile adoptate anul trecut, care au egalizat lăcaşurile şi spaţiile de cult cu cîrciumile. În solitudinea caselor, văzînd slujbele numai pe internet, mulţi dintre aceştia au intrat rapid în contact cu medile virtuale, unde bîntuie teoriile anti-vaccin.  

Vaccinarea şi teoriile conspiraţioniste sînt mult mai vechi decît pandemia, dar criza provocată de aceasta, singurătatea ”distanţării sociale” le-a amplificat şi le-a potenţat. ”Distanţarea socială” a fost suplinită de o ”social-media” agresivă, care prevesteşte o apocalipsă, ca rezultat al vaccinării. Nu e vorba că nu mai ai loc în Rai, dacă te vaccinezi: dar devii, prin vaccinare, un soldat, un pion al ”globalizării”. Că e cip, că e o intervenţie genetică – asta contează mai puţin.

Actorii acestor scenarii invocă – şi pe bună dreptate – un deficit de date privind vaccinurile anti-Covid. A fost multă vreme o ofertă redusă de informaţii credibile privind vaccinurile, explicabilă prin aceea că nici una dintre companiile farma nu a înţeles că e momentul să ţină mai puţin la ”secretul de fabricaţie” şi mai mult la omenire şi la destinul ei. Acum se plăteşte preţul. Oamenii nu mai cred în informaţiile fiabile despre vaccinuri, pe care le pot accesa acum cu uşurinţă. Primele  ”informaţii” au fost zvonurile.

În schimb, statul a închis uşa tututor locurilor în care eram obişnuiţi să ne petrecem timpul şi şi-a arătat toate slăbiciunile posibile în gestionarea pandemiei. Am rămas izolaţi în case, doar cu internetul. Într-o asemenea situaţie, nimic nu trebuie să ne mai mire.

 

Dezinformarea on-line a scăzut încrederea în vaccin

”First Draft”, o asociaţie internaţională care luptă împotriva dezinformării, a realizat între 15 iunie 2020 şi în 15 septembrie 2020 un studiu, contabilizând timp de trei luni 14,3 milioane de postări despre vaccinuri, care sînt fake-uri. Cele mai multe pornesc de la deficitul de date reale, pe care ”postacii” l-au exploatat, înlocuindu-l cu fake-uri.

Ştirile false acreditează, pe categorii, conţinutul ”zombie” al vaccinurilor, pe locul doi se află Bill Gates, iar pe locul trei caracterul imoral şi ”necreştin”, în genere antireligios al utilizării serurilor de vaccinare împotriva Covid-19. Chiar dacă Biserica (în mod explicit, cea catolică) a spus că lucrurile nu stau aşa: în decembrie anul trecut, potrivit ”Vatican News”, ”o Notă a Congregaţiei pentru doctrina credinţei, publicată cu aprobarea papei Francisc, consideră acceptabile din punct de vedere moral vaccinurile anti-Covid-19”, chiar a celor produse în urma folosirii secvenţelor de celule provenind din doi fetuşi umani, avortaţi în anii ’60.

Situaţia din urmă priveşte serul produs de AstraZeneca, între timp scos pratic de pe piaţă, în mai multe state europene. Nu şi la noi, unde însă vaccinarea cu acest ser e facultativă, pentru că produce mai multe cazuri de tromboze şi a ajuns să fie evitat de cei care se hotărăsc să se vaccineze.

Concluzia studiului amintit este că izbucnirea pandemiei de coronavirus ”a dezvăluit amploarea numărului de informaţii sanitare înşelătoare sau false din spaţiul online, care pot pune viaţa oamenilor în pericol. Dezinformarea online a crescut reticenţa multor oameni vis-a-vis de vaccinul anti-Covid-19 – şi de vaccinuri în general, erodând chiar niveluri de încredere în instituţii de ştiinţă şi medicină”.

 

”Secta” QAnon, susţinută de Rusia şi China, în spatele mistificărilor

Ultimele teorii antivaccinare aparţin QAnon, ”secta” radical-conservatoare despre care FBI a dovedit recent că e sprjinită activ, în spaţiul virtual, prin postări care îşi au originea în China şi Rusia, iar scopul lor e destabilizarea democraţiilor tradiţionale occidentale. Ele acreditează, pornind şi exploatînd în diverse forme, inclusiv afirmaţia lansată în spaţiul public de ayatolahul Abbas Tabrizian, un cleric iranian, care a spus că ”vaccinurile anti-Covid îi fac pe copii gay sau transgender” – bineînţeles, şi pe copiii nenăscuţi, prin modificarea structurii genetice a viitorilor părinţi.

Canale QAnon au început să răspîndească ideea, amplificînd-o şi potenţînd-o, folosind raţionamente false, pornind de la jumătăţi de adevăr, lansate în lumea creştină sub forma ”păcatului vaccinării”. alambicate şi inexacte, pentru a afirma că vaccinurile pot influenţa orientarea sexuală a copiilor.

Deşi experţii medicali au încercat să explice că nu există nicio legătură între orientarea sexuală şi vaccinare, că nimic din componenţa vaccinului nu-l face ”ne-etic”, ori că ”ARN-ul mesager” nu conţine vreun alt ”mesaj” decît pe acela de ”distruge virusul”, o mare parte a oamenilor, obosiţi, derutaţi, atîta vreme minţiţi, nici măcar nu mai încecarcă să-i creadă.  

”Secta” QAnon şi-a găsit susţinători şi a proliferat mesajul său şi între ”antivacciniştii” din România. Deşi în plan global, sub pretextul apărării ”drepturilor personale”, Rusia şi China, după cum au dovedit deja autorităţile americane (FBI-ul socotind-o chiar ”un pericol terorist intern”) sabotează de fapt toate democraţiile occidentale, QAnon şi-a găsit numeroşi adepţi în Europa, mai ales în Germania – nu întîmplător, ”motorul” UE.   

 

Şi în România, neîncrederea e mai puternică decît pandemia

Asemenea mesaje s-au amplificat şi la noi. Există discursuri asumate, rostite cu voce tare sau doar în surdină, aparţinînd chiar unor medici, care utilizează argumentul (adevărat) al insuficientei testări, al faptului că virusul suferă mutaţii imprevizibile, care nu pot fi acoperite de actualele vaccinuri şi că ar trebui aşteptată curba descendentă natural a pandemiei, pentru a administra seruri mai îndelung studiate şi cu eficienţă dovedită, pe o cercetare mai aprofundată. Ceea ce este întrucîtva logic.

Dar a ajuns foarte cunoscut un clip video, în care poate fi auzit un medic român, Mircea Frenţiu (chirurg, medic al actorului Florin Piersic). Videoclipul a fost publicat pe Facebook pe 29 noiembrie 2020 şi postarea a fost distribuită de peste 1800 de ori, în ultimele două săptămîni. Textul care introduce videoclipul spune: ”Dr. Mircea Frenţiu: Acest vaccin este diferit de alte vaccine (sic!) de până acum, conţine celule umane de la fetuşi AVORTAŢI; este un vaccin cu ARN;conţine celule umane de la fetuşi albi AVORTATI (la 14 săptămâni; acţionează asupra codului genetic - pentru că este un vaccin cu ARN. Acest video ar trebui să ajungă la fiecare dintre noi...  Doamne fereşte!”.   

Acest gen de afirmaţii care nu circulă doar în România sînt false, după cum spun mai mulţi experţi. De pildă, în Franţa unii au declarant pentru ”France Presee” că  în timp ce unele aşa-numite vaccinuri cu "ARN mesager" (ARNm) trimit o instrucţiune genetică corpului, această instrucţiune dispare rapid şi nu există posibilitatea ca aceasta să modifice ADN-ul pacientului, iar celulele de fetus nu sunt ingrediente ale vaccinurilor Covid-19 finale, deşi au fost vaccinuri dezvoltate în ultima jumătate de secol, folosind culturi celulare care au fost iniţial derivate din ţesut fetal. Dar aceste culturi au fost clonate în mod repetat, deci ţesutul fetal original nu mai există în vaccinuri”.

Dar nu contează pentru antivaccinişti, cum nu contează nici că Patriarhia Română, de pildă, se  implică de la începutul acestui an în campania de vaccinare, prin transmiterea către populaţie a informaţiilor despre vaccin, că purtătorul de cuvînt al Patrarhiei, Vasile Bănescu, s-a vaccinat, cum au făcut-o deja şi mulţi preoţi slujitori şi monahi. Că însuşi Preafericitul Daniel, potrivit informaţiilor deja vehiculate în presă, se va vaccina după Paşte.

Din păcate, neîncrederea este chiar mai puternică decît pandemia. O neîncredere care se transformă într-o negare furioasă a evidenţelor şi face trecerea de la epifanie la ”apofenie”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici